Ελπίδες για συμφωνία διευθέτησης του ελληνικού χρέους και συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα διαφαίνονται στον ορίζοντα, μετά την αποδοχή, εμμέσως πλην σαφώς, από το ταμείο των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για αγορές διμερών δανείων της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη και επιμηκύνσεις περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του ΕΜΣ.
Στην ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος», στάθηκε εκ νέου, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους (χωρίς "κούρεμα", αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου την Πέμπτη.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με νέα, χαμηλότερου επιτοκίου, θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε επίσης ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος», είπε ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες:
Επανέλαβε επίσης πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.
«Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.
Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Τι λένε αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
Ευρωζώνη και ΔΝΤ αυτή τη φορά δεν αντιμετωπίζουν την Αθήνα, αλλά οι μεν τους δε, για το πότε θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση των μελλοντικών πληρωμών του χρέους της, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που προετοιμάζουν τις συνομιλίες .
Η Ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά θέλει να αναβάλει την τελική απόφαση έως το 2018. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταλήξουν σε προσωρινό σχέδιο κατά τη συνάντησή τους την επόμενη Τρίτη - κάτι που στη γλώσσα των Βρυξελλών είναι γνωστό ως πολιτική συμφωνία. Ωστόσο, η προσφορά τους αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις, είπαν οι αξιωματούχοι.
Εξετάζονται τα εναλλακτικά σενάρια για να πειστεί το ΔΝΤ
Οι τεχνοκράτες των θεσμικών οργάνων και των υπουργείων οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης επεξεργάζονται, σε καθημερινή βάση, εναλλακτικά σενάρια ελάφρυνσης του χρέους με στόχο να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο διεθνής οργανισμός κράτησε επιφυλακτική στάση στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου, γιατί οι Ευρωπαίοι ναι μεν συμφώνησαν επί της αρχής της ελάφρυνσης σε τρεις χρονικές φάσεις, ωστόσο δεν υπήρξε τίποτα συγκεκριμένο, παραπέμποντας τη λήψη των ουσιαστικών αποφάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Ενώπιον του ορατού κινδύνου να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που για τις κυβερνήσεις χωρών του βορρά της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) είναι απαγορευτικό, λόγω των δεσμεύσεων έναντι των κοινοβουλίων τους, αναζητείται επειγόντως πρόοδος μέχρι το Εurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να επιχειρήσουν να την μετατρέψουν σε συμφωνία.
Ποιες προτάσεις συζητούν οι Ευρωπαίοι σε τεχνικό επίπεδο
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε την Τετάρτη το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι συζήτησαν την Τρίτη σε τεχνικό επίπεδο προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και είχαν υποβληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) δίνοντας έμφαση σε τρεις από αυτές:
Επισήμως στη βελγική πρωτεύουσα αρνούνται να επιβεβαιώσουν τις συζητήσεις στα παραπάνω θέματα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν κάνουν σχόλια για επιμέρους μέτρα και προτάσεις.