Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2005 20:21

Απλούστευση διαδικασιών για αγροτικές επενδύσεις

Τη νέα κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου 1.1 «Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) -του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης/Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (ΕΠΑΑ-ΑΥ) 2000-2006 και των αντιστοίχων μέτρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.), ύψους 150 εκατ. ευρώ- υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη συντόμευση του χρόνου έγκρισης κάθε επένδυσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η συντόμευση του χρόνου έκδοσης οριστικής απόφασης και ο καλύτερος συντονισμός επιτυγχάνεται με την:

1. Λειτουργία ξεχωριστών Ομάδων Εργων Αξιολόγησης και Γνωμοδοτικών Επιτροπών για τις προτάσεις που υποβάλλονται στα πλαίσια του ΕΠΑΑ-ΑΥ (σχέδια ζωικής παραγωγής) ή των ΠΕΠ (σχέδια φυτικής παραγωγής).

2. Κατάργηση του σταδίου της προέγκρισης (120 ημέρες). Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την οριστική έγκριση του σχεδίου βελτίωσης θα συνοδεύουν τον φάκελο υποψηφιότητας κατά την υποβολή του. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συντόμευση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης κατά τουλάχιστον 4 μήνες.

3. εκδοση αποφάσεων ένταξης ή απόρριψης σύμφωνα με το πόρισμα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Ανάμεσα στην ολοκλήρωση των εργασιών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και στην έκδοση της απόφασης ένταξης δεν θα μεσολαβεί εκ νέου έλεγχος του φακέλου υποψηφιότητας από τις υπηρεσίες. Η κατάργηση του ανωτέρω ελέγχου δεν θα θίξει την αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου των φακέλων, καθώς δημιουργούνται γρήγορες διαδικασίες διασταυρώσεων των στοιχείων των προς εξέταση προτάσεων.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση του έργου των μελετητών, αξιολογητών και Γνωμοδοτικών Επιτροπών ως προς την σαφή υποβολή και τον ευκολότερο έλεγχο των προτάσεων υποψηφιότητας προστίθεται Παράρτημα, όπου:

α) αποσαφηνίζονται τα δικαιολογητικά οριστικής ένταξης στο πρόγραμμα και περιορίζονται στο ελάχιστο οι παραπομπές σε άλλες αποφάσεις και

β) εισάγεται για τις ανάγκες του προγράμματος το «Απογραφικό Δελτίο Υφιστάμενης Κατάστασης Γεωργικής Εκμετάλλευσης για την Υποβολή Σχεδίου Βελτίωσης». Το συγκεκριμένο απογραφικό δελτίο συντάσσεται από το μελετητή και θεωρείται για την ορθότητα των στοιχείων του από τη Νομαρχία πριν από τη σύνταξη του σχεδίου βελτίωσης. Η διαδικασία αξιολόγησης και γνωμοδότησης επιταχύνεται καθώς για την τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης υποβάλλεται μόνο το «Απογραφικό Δελτίο». Μέχρι τώρα ήταν απαραίτητη η υποβολή σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών.

Επίσης:

1. Εντάσσονται στις επιλέξιμες δαπάνες, οι συμβολαιογραφικές δαπάνες, οι οποίες απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ή ενοικίασης γης όταν αυτές γίνονται για τις ανάγκες ένταξης των υποψηφίων στα καθεστώτα του Μέτρου 1.1 και των αντιστοίχων Μέτρων των ΠΕΠ.

2. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα εξοικονόμησης πιστώσεων για όσους υποψήφιους επενδυτές θα δικαιωθούν μετά από υποβολή ένστασης.

3. Δίνεται στους επενδυτές η δυνατότητα υποβολής περισσοτέρων αιτήσεων τροποποίησης.

Οι επενδύσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναδιάταξη της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, στη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και στην προώθηση της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων στην εκμετάλλευση.