Οι μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά μόνο σε πολιτικό και μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει και σημαντική βούληση.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Οι μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σχετικά με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά μόνο σε πολιτικό και μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει και σημαντική βούληση.
Αυτό επισημαίνουν πηγές της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα, κυρίως μετά την προχθεσινή διαρροή των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί παγώματος αποπληρωμής τόκων ή κεφαλαίου έως το 2040 και επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων έως το 2080. Θέσεις που ανοίγουν ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.
Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την εξεύρεση μιας συμφωνίας για το χρέος που θα αποφέρει πλεονεκτήματα στην Ελλάδα με το μικρότερο κόστος για τα άλλα κράτη-μέλη, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο για ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους.
Από την άλλη, όπως τονίζουν, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία εκπλήρωσης όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες έχουν περάσει πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο, με «μεγάλους παίκτες».
Στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν πολύ δύσκολη τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία από τη μια επιθυμεί να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από την άλλη δεν θέλει να δώσει μεγάλη ελάφρυνση, γιατί φοβάται πως δεν θα εξασφαλίσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής.
Για το λόγο αυτό το Βερολίνο προσπαθεί να μεταφέρει τις δραστικές αποφάσεις για το 2018, δηλαδή μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει να συνδέει τη συμμετοχή του με μια συγκεκριμενοποίηση των μέτρων από τώρα, έστω κι αν αυτά εφαρμοστούν σταδιακά.
Πάντως, σημαντικές για τις εξελίξεις στο Εurogroup της προσεχούς Τρίτης θεωρούνται οι συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο τέλος της εβδομάδας στην Ιαπωνία.
Εκεί, εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ (πιέζει για ελάφρυνση του χρέους), της Γερμανίας και της Γαλλίας, θα βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συζήτηση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 24 Μαΐου, θα γίνει με βάση εισήγηση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, η οποία θα συνεδριάσει από την πλευρά της τη Δευτέρα το βράδυ.
Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα πάνε ανοικτά στους υπουργούς, αφού μέχρι στιγμής για το μόνο που συμφωνούν τα κράτη-μέλη -και μάλιστα μόνο επί της αρχής- είναι η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων.
Για τις άλλες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η εξαγορά (από τον ΕΜΣ) δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και η μείωση των επιτοκίων οι διαφωνίες είναι από μεγάλες (εξαγορά από ΔΝΤ) μέχρι ανυπέρβλητες (πάγωμα επιτοκίων στα επίπεδα 1,5%).
Γερμανικό μπλόκο στις προτάσεις ΔΝΤ
Πάντως, οι γερμανικές αντιρρήσεις φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προτάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με το Βερολίνο να ξεκαθαρίζει πως αυτές δεν αλλάζουν τα δεδομένα εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, επισημαίνοντας πάντως ότι επιθυμεί συνολική, βιώσιμη λύση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να απορρίπτει τόσο μία μακρά περίοδο χάριτος όσο και το πάγωμα των επιτοκίων. Αναλυτές σχολιάζουν πως οι αποφάσεις στις οποίες προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι δεν θα αλλάξουν δραστικά το προφίλ του ελληνικού χρέους.
«Οι πληροφορίες περί πρότασης για περίοδο χάριτος ως το 2040 δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιεργκ Βαϊσγκέρμπερ. «Ισχύουν αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup, στις 9 Μαΐου» συνέχισε στο ίδιο ύφος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών υπάρχουν δύο δέσμες θεμάτων, οι οποίες πρέπει να διαχωρίζονται. «Από τη μία, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018, και από την άλλη, η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε. Παραδέχτηκε πάντως ότι «όλα είναι αλληλοεξαρτωμένα», ενώ σημείωσε πως απώτερος στόχος είναι «ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους». Σε άρθρο της η «Suddeutsche Zeitung» ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έχει απορρίψει και την πρόταση για πάγωμα των επιτοκίων των δανείων στα σημερινά επίπεδα του 1,5%, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Με εμένα δεν πρόκειται να συμβεί».
Χωρίς θεαματική αναδιάρθρωση
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και ο Ζολτ Ντάρβας, αναλυτής του Bruegel, εκτιμούν ότι δεν θα έχουμε μία θεαματική αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε εξαγορά μέρους του χρέους που οφείλεται στο ΔΝΤ. Ο κ. Γκρος τάσσεται κατά της συμμετοχής του διεθνούς οργανισμού, υποστηρίζοντας πως «θα πρέπει να πάει σπίτι του», ενώ ο κ. Ντάρβας θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Και οι δύο τάσσονται κατά των προληπτικών μέτρων, θεωρώντας πως εάν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, δεν θα χρειαστούν.