Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 00:01

Νέο ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη

ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ το ρεκόρ τριετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποστηριζόμενα από τις τιμές του πετρελαίου, την υποχώρηση του ευρώ και τις ενθαρρυντικές αναφορές για συγχωνεύσεις στον τομέα τεχνολογίας. Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών συνέβαλαν θετικά στις μετοχές του ενεργειακού τομέα, ενώ οι εξαγωγείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, χαιρέτισαν την περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ το ρεκόρ τριετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποστηριζόμενα από τις τιμές του πετρελαίου, την υποχώρηση του ευρώ και τις ενθαρρυντικές αναφορές για συγχωνεύσεις στον τομέα τεχνολογίας.

Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών συνέβαλαν θετικά στις μετοχές του ενεργειακού τομέα, ενώ οι εξαγωγείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, χαιρέτισαν την περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομές ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων, με τη μετοχή της BP να ενισχύεται κατά 4% και της Royal Dutch/Shell να σημειώνει άνοδο 2%, εν όψει της ενοποίησης των εταιρειών.

Επίσης, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας αναμετάδοσης ITV ενισχύθηκαν κατά 3%, λόγω αναζωπύρωσης των φημών για το ενδεχόμενο εξαγοράς, συμβάλλοντας στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος σε μια κατά άλλα υποτονική συνεδρίαση, λόγω αργίας στις ΗΠΑ.

Η υποχώρηση του ευρώ στα κατώτερα επίπεδα του έτους και περισσότερο έναντι του δολαρίου έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές και κυρίως στον εξαγωγικό τομέα με πρωταγωνιστές εταιρείες, όπως η Porsche της Γερμανίας και όμιλοι επεξεργαστών, όπως η Infineon και η STMicrolectronics.

Παρ' όλα αυτά, οι στρατηγικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα ρίσκα για απογοητευτικές κερδοφορίες στις ΗΠΑ ενδεχομένως να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε ανοδική τάση των μετοχών στην Ευρώπη.

Ο αριθμός 13 δεν είναι τυχερός. Υστερα από 12 τρίμηνα με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, τα κέρδη του δείκτη Standard & Poor's 500 αναμένεται να επιβραδυνθούν το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό δεν είναι ένα μυστικό στη Wal Street, καθώς όλοι περιμένουν χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των κερδοφοριών τις επόμενες εβδομάδες, με την έναρξη της νέας περιόδου των ανακοινώσεων στα μέσα του Ιουλίου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των επενδυτών.

Ομως με τις τιμές του πετρελαίου να κυμαίνονται υψηλότερα κατά 30% από την αρχή του έτους, οι χαμηλότερες κερδοφορίες θα επιδεινώσουν απλώς τη σημερινή κατάσταση στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισαν 0,3% στις 1.153,3 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2003, οδηγώντας τα κέρδη στο 10,7% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 11.651,55 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ