Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Bridgestone Corp. και της United Microelectronics Corp., καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225, σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα, σε σύνολο έξι ημερών.

«Οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου είναι ο κύριος κίνδυνος για τις μετοχές αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Hideaki Kurimoto, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Meiji Dresdner Asset Management Co., συμπληρώνοντας: «Οι υψηλές τιμές, αυξάνουν τις ανησυχίες, ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ενδέχεται να συρρικνωθούν».

Ο Nikkei, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 11.643,82 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, αναχαιτίζοντας τα κέρδη 2,1% πέντε ημερών. Οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Fast Retailing Co., ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, σε συνδυασμό με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε, ότι η Wal-Mart Stores Inc., θα αυξήσει το μερίδιό της στην Seiyu Ltd. φέτος.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα και την Ταϊλάνδη. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 98,86 μονάδες.

Οι μετοχές της Bridgestone, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ελαστικών αυτοκινήτων στον κόσμο, υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στα 2.135 γιέν η μία. Η εταιρεία, είπε τον Μάϊο, ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, εξ αιτίας του κόστους των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οι μετοχές της United Microelectronics, της δεύτερης μεγαλύτερης προμηθεύτριας dhip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, υποχωρούσαν 1,1%, φθάνοντας στα 23,25 δολ. Ταϊβάν, η μία.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 59,15 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Προσφάτως, διαπραγματεύθηκε στα 58,98 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του αργού πετρελαίου, έχουν σημειώσει αύξηση 54% τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι μετοχές των εταιρειών με πετρελαιοειδή, όπως της Woodside Petroleum Ltd., σημείωναν άνοδο. Οι μετοχές της Woodside, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Αυστραλίας, σημείωναν άνοδο 1,4%, φθάνοντας στα 24,52 δολ. Αυστραλίας η μία. Οι μετοχές της Inpex Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας, κέρδιζαν 1,1%, φθάνοντας στις 649.000 γιέν η μία.

Οι μετοχές της Cnooc Ltd., της μεγαλύτερης offshore εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, σημείωναν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 4.675 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Οι μετοχές της PT Medco Energi Internasional, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας πετρελαίου και αερίου της Ινδονησίας, αναρριχήθηκαν 2,7%, φθάνοντας στις 3.850 ρουπίες η μία.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix Retail Index, τον οποίον αποτελούν 135 μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης, σημείωνε άνοδο για έκτη ημέρα και είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 33 λοιπών κλάδων που απαρτίζουν τον Topix. Χθες ο δείκτης, έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών.