Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 07:14

Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσουν τις αγορές τους, προκειμένου να αντιμεωπίσουν την υψηλή ζήτηση βενζίνης, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και για τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης του χειμώνα.

Τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τα αποθέματα πετρελαίου κατά 13% φέτος, εν αναμονή της αύξησης της ζήτησης, αλλά και της ανησυχίας που επικρατεί για μία διατάραξη των προμηθειών. Περίπου 40,3 εκατ. Αμερικανοί προβλέπεται να διανύσουν περισσότερα από 50 μίλια από τις 4 Ιουλίου, το Σαββατοκύριακο, αριθμός ρεκόρ, από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΑΑΑ. Η αύξηση της εποχής οδήγησης, τελειώνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε 40 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 59,15 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 10:28' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 59 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσαν άνοδο 2,25 δολ., ποσοστό 4%, φθάνοντας στα 58,75 δολ. το βαρέλι την 1η Ιουλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνδο μέσα σε μία συνεδρίαση, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός. Κλειστό ήταν χθες το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 49% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα συμβόλαια, αυξήθηκαν κατά 7% τον περασμένο μήνα, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι, τα διϋλιστήρια θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση για βενζίνη και την αύξηση της ζήτησης ντήζελ και καυσίμων αεροσκαφών, από τις μεταφορικές και τις αεροπορικές εταιρείες, αντιστοίχως. Η τιμή του πετρελαίου, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 27 Ιουνίου, φθάνοντας τα 60,95 δολ. το βαρέλι.

Παραγωγή βενζίνης

Η παραγωγή βενζίνης στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, αυξήθηκε 4,9%, φθάνοντας στα 9,1 εκατ. βαρέλι ημερησίως, τα δεύτερα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε. Η παραγωγή διϋλισμένων προϊόντων, αυξήθηκε στα 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα που πέρασε, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των 4,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, πριν από δύο εβδομάδες.

Η αύξηση της παραγωγής, άφησε τα διϋλισμένα αποθέματα της χώρας κατά 1,2% χαμηλότερα, κάτω του μέσου όρου των πέντε ετών για την περίοδο. Τα αποθέματα βενζίνης ήταν 2,1% πάνω από τον μέσον όρο. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, θα ανακοινώσει την παραγωγή της εβδομάδας που πέρασε, στις 7 Ιουλίου, μία ημέρα αργότερα, από την καθορισμένη, λόγω της χθεσινής εθνικής εορτής της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Η ζήτηση για διϋλισμένα καύσιμα στις ΗΠΑ τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις 24 Ιουνίου ήταν 5,7% υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η ζήτηση για βενζίνη ήταν 2% υψηλότερη, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι τιμές του πετρελαίου, ενδέχεται να υποχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων θα μειώσει τις ανησυχίες, ότι τα διϋλιστήρια δεν θα μπορέσουν να παράγουν αρκετά καύσιμα, σύμφωνα με έρυενα του Bloomberg. Συνολικά 22 από τους 53 οικονομικούς και στρατηγικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν ή το 42%, είπαν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν. Οι 15 ή το 28% των ερωτηθέντων, είπαν, ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, ενώ οι 16 προέβλεψαν, ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.

Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του εμπορεύματος στον κόσμο, διατηρήθηκαν στα 328,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, 8,6% υψηλότερα από τον μέσον όρο πέντε ετών για την περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την περασμένη εβδομάδα οι εισαγωγές, αναρριχήθηκαν 7,8%, στα 10,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα δεύτερα παρά ποτέ υψηλότερα επίπεδα. Οι εισαγωγές άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 11,32 εκατ. βαρελιών ημερησίως, τον Ιούλιο του 2004.