Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 14:42

Οριακά πτωτικά οι ευρωαγορές

Οριακά πτωτικά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και επομένως, μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Οριακά πτωτικά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και επομένως, μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (14.39) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35% στις 6.146 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση κατά 0,12% στις 9.877 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες κατά 0,15% στις 4.291 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,12% στις 335,12 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Novartis ενισχύεται κατά 1,3% με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Αντίθετα, οι μετοχές των Anglo American και Glencore διολισθαίνουν άνω του 5%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 0,06% στα 48,34 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent υποχωρούν κατά 0,34% στα 49,11 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,05% στις 16.645 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 0,57% και τις 1.956 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,68% στις 5.359 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 1,49 % στις 2.801 μονάδες και της Σένζεν κατά 2,94% στις 469 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε πτώση κατά 1,50% στις 19.817 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα… δύο αναμένεται να σπάσει ο φαρμακευτικός κλάδος της Novartis, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η Novartis, εντός των επόμενων μηνών, θα συγκροτήσει δύο βραχίονες, όπου ο πρώτος θα ασχολείται αποκλειστικά με φάρμακα εναντίον του καρκίνου και ο δεύτερος με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές δραστηριότητες.  

Την ίδια ώρα, το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της International Consolidated Airlines Group (IAG) αύξησε η Qatar Airways, φιλοδοξώντας να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό της Qatar Airways ανέρχεται στο 15,01% - με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής του να παραμένει ανοικτό.

Βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές επιτρέπεται να κατέχουν έως το 49% των συνολικών μετοχών του ευρωπαϊκού αερομεταφορέα. Σημειώνεται ότι η ΙAG συνιστά μητρική εταιρεία της British Airways, της Iberia, της Vueling και της Aer Lingus.

Συγχρόνως, τον Ιούλιο αναμένεται να εγκριθεί η συγχώνευση των Χρηματιστηρίων του Λονδίνου (LSE) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse AG), καθώς διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών. Σε κοινή τους ανακοίνωση, μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η συνεδρίαση των μετόχων του LSE επίκειται για πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση της συγχώνευσης, συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας, το σχήμα της νέας εταιρείας θα απαρτίζεται κατά 45,6% από τo LSE και κατά 54,4% από το Deutsche Boerse. Επικεφαλής της νέας εταιρείας, η οποία σε επίπεδο κερδών θα καταστεί η μεγαλύτερη διεθνώς, θα είναι ο Ντόναλντ Βράιντον.

Σε καθεστώς «αυξημένης» εποπτείας παραμένει το έλλειμμα της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Κροατία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βρετανία, των οποίων το έλλειμμα παραμένει άνω του 3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται σε καθεστώς εποπτείας λόγω του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, εκτός του καθεστώτος αυξημένης εποπτείας τέθηκαν η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Κομισιόν τις κάλεσε να περιορίσουν τα «υπερβολικά δημοσιονομικά» τους ελλείμματα, κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017.

Σχετικά με τις Ιταλία, Βέλγιο και Φινλανδία, η Επιτροπή διαπίστωσε συμμόρφωση των δημοσιονομικών στοιχείων με τους κανόνες της Ε.Ε. για το δημόσιο χρέος. Συνολικά, το έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, απέχοντας παρασάγγας από το 6,1% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός, τόσο στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, όσο και στις 28 χώρες της Ε.Ε., διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι μηδενικού πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2015.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-2,6%), στη Βουλγαρία (-2,5%) και στην Κύπρο (-2,1%). Αντίθετα, οι υψηλότερες σημειώθηκαν στο Βέλγιο (1,5%) και στη Σουηδία (1%). Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,4%.

Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές σε εστιατόρια (0,13%), ενοίκια (0,08%) και καπνικά είδη (0,05%) κινήθηκαν ανοδικά, ενώ σε καύσιμα μεταφορών (-0,54%), πετρέλαιο (-0,22%) και αέριο (-0,13%) πτωτικά.

Τέλος, στο ιστορικό χαμηλό του 5,1% διατηρήθηκε η ανεργία στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 44.000 άτομα, ενώ των ανέργων υποχώρησε κατά 2.000 άτομα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αποδοχών - εξαιρουμένων των μπόνους - επιβραδύνθηκε στο 2,1% έναντι 2,2% του προηγούμενου τριμήνου.

naftemporiki.gr