Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 08:09

Τα σημεία τριβής μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρέος

Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της δόσης και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι ο στόχος των Ευρωπαίων, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε, χθες στις Βρυξέλλες, συγκρατημένα αισιόδοξος.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου 
[email protected]

Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της δόσης και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι ο στόχος των Ευρωπαίων, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε, χθες στις Βρυξέλλες, συγκρατημένα αισιόδοξος.

Ωστόσο, θα πρέπει να γεφυρωθεί η διαφορά που υπάρχει με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο έχει υποβάλει μια «επιθετική» πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε από παράγοντα της Ευρωζώνης.

Η πρόταση, μάλιστα, του Ταμείου για το ελληνικό χρέος υπερκαλύπτει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους και ειδικά από τη Γερμανία, ενώ βάση των συζητήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες είναι οι πέντε προτάσεις του ESM.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

«Επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας είναι μεν δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος προανήγγειλε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τη διαδικασία, όπως είπε, τη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, προκειμένου να προετοιμάσει την τελική εισήγηση που θα υποβληθεί στους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη μέρα. Το τι θα περιέχει αυτή η εισήγηση, αν θα υπάρχουν διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια προς τους υπουργούς, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών τη Δευτέρα, ενώ κάποιες εισηγήσεις θα πάνε ανοικτές με «αγκύλες» στο Εurogroup.

Το βέβαιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, είναι ότι όλες πλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο θέμα του χρέους, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα ζητήματα είτε έχουν κλείσει είτε θα κλείσουν.

Το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί, ενώ σχετικά με τον μηχανισμό (κόφτης) περικοπής δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως, καθώς απομένουν κάποιες εκκρεμότητες που θα διευθετηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Για τη δόση άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που προβλέπει το πρόγραμμα (5,7 δισ. ευρώ), ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση, ωστόσο μάλλον θα είναι χαμηλότερη από τα 9-11 δισ. ευρώ στα οποία είχε αναφερθεί την περασμένη Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει δάνεια γύρω στις 20 Ιουλίου, ενώ από την άλλη πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την καθυστέρηση, αλλά σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της δόσης δεν θα πρέπει να καταργεί την τριμηνιαία φύση της αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η απόφαση της 9ης Μαΐου

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι όλες οι συζητήσεις εξελίσσονται στη βάση της απόφασης του Εurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να γίνει σε τρεις χρονικές φάσεις με βραχυπρόθεσμα (άμεσα), μεσοπρόθεσμα (μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018) και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα (στο απώτερο μέλλον) μέτρα. Αυτές οι τρεις περίοδοι επιχειρείται τώρα από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιηθούν, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η συζήτηση γίνεται με βάση τη δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τις επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, το «πάγωμα» των επιτοκίων, την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ΕΜΣ και κάποιων άλλων παρεμβάσεων για τη διαχείριση της εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να γίνεται με τρόπο ισορροπημένο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος θα είναι το βασικό εργαλείο, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τη χρονική διάρκεια. Αντίθετα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα «παγώματος» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα του 1%-1,5%.

Όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο για ένα χρέος 200 δισ. ευρώ και για 40 χρόνια, γιατί δεν υπάρχει αγορά για παράγωγα που θα “κλειδώσει” το επιτόκιο στο 1,5%, ενώ όλες οι άλλες λύσεις θα επιβάρυναν με μεγάλο κόστος τον ΕΜΣ και φυσικά θα ισοδυναμούσε με νομισματική μεταβίβαση, η οποία απαγορεύεται από τη συνθήκη».

Όπως είπε ο αξιωματούχος, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όπως αυτές περιγράφονται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, τότε «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια συνολική συμφωνία».

«Θα είναι ευχής έργον να έχουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην ηγεσία του ΔΝΤ να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα» είπε, προσθέτοντας: «Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα πάνε, δεν είναι απαραίτητο να μας πουν πότε, αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχουμε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού. Από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προκύπτει σαφέστατα ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει το πρόγραμμα και η ισχυρή εκτίμησή μου είναι ότι ο διεθνής οργανισμός θα μπει στο πρόγραμμα μετά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα μεταθέσει αυτή την απόφαση για τη δεύτερη ή την τρίτη αξιολόγηση», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Κανένα σχόλιο για το ΔΝΤ

Σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, λίγη ώρα νωρίτερα, αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν, ωστόσο ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι η διαρροή είναι σωστή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή είναι η θέση του διεθνούς οργανισμού. Πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, μίλησε για μια αισιόδοξη προσέγγιση (των Ευρωπαίων) και μια λιγότερη αισιόδοξη (του ΔΝΤ), η οποία όπως παραδέχθηκε δημιουργεί πρόβλημα στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις του ΔΝΤ, εκτιμά η κυβέρνηση

Με την... εντυπωσιακή δήλωση-παραδοχή «πιστεύαμε πάντα πως οι απόψεις του ΔΝΤ, όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ήταν στη σωστή κατεύθυνση», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών ενεργειών στο ζήτημα.

«Έχουμε δώσει σκληρή μάχη, πολύ καιρό τώρα» τόνισε και σημείωσε: «Το Eurogroup της 24ης Μαΐου καλείται να αποφασίσει και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ελληνική επιδίωξη είναι η επίλυση του ζητήματος κατά τρόπο που θα αποκαθιστά τη σταθερότητα στη χώρα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον».

Η κα Γεροβασίλη επισήμανε την εκτίμηση της κυβέρνησης, πως «είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο μηχανισμός που σχεδιάζεται, όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, με βάση την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, δεν θα εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών (ούτε της χώρας, ούτε άλλων χωρών) και βεβαίως ούτε από αυθαίρετα στοιχεία και προβλέψεις. Αντιθέτως, θα ενεργοποιείται, ώστε να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αντικειμενικά κριτήρια».

Η κυβέρνηση αναμένει στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης να αποτυπωθεί ένας οδικός χάρτης για τη ρύθμιση του χρέους και «περιμένει άμεσα λύσεις, οι οποίες θα ευνοούν τη διαχείρισή του».

Παράλληλα, μετά την ψήφιση την Κυριακή του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εκταμιευθεί το ποσό που προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο και υποστηρίζει ότι «με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, εγκαινιάζεται μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η απόδοση της οικονομίας «είναι θετικότερη του αναμενόμενου, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat». Μάλιστα, έκανε λόγο και για «αξιοσημείωτη βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Εργάνη» και συμπλήρωσε: «Επίσης, εξαιρετικά θετική είναι η επικείμενη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με την εκταμίευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης».

Κατά την ίδια, «όλα αυτά έρχονται να συντελέσουν στην αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της στον αναπτυξιακό και τον επενδυτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, και κυρίως στη Ν.Δ., καθώς ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Ν.Δ. έχουν επιλέξει να απέχουν από τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα», ενώ κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι έχει επιλέξει την τακτική των επιθέσεων και τη διαστρέβλωση θέσεων, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.