Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 13:09

ABB Ltd.: Εξασφάλιση πίστωσης 2 δισ. δολ. με καλύτερους όρους

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για πενταετή πίστωση 2 δισ. δολ., εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους από τους δανειστές της, καθώς τα οικονομικά της βελτιώνονται και τελειώνει με το θέμα των αποζημιώσεων αμιάντου στις ΗΠΑ, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής δικτύων ενεργείας στον κόσμο, ABB Ltd.

Η ελβετική εταιρεία, θα πληρώσει ένα περιθώριο κέρδους 0,625%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Αυτό, είναι χαμηλότερο από το ήμισυ του περιθωρίου της διευκόλυνσης, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

«Θα εξοικονομήσει κάποια χρήματα και εάν στοχεύσει σε εξαγορές θα έχει μετρητά σε χαμηλότερη τιμή», ανέφερε ο Johannes Borner, αναλυτής της Bank Sal Oppenheim Jr. & Cie. στη Ζυρίχη, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της ΑΒΒ, στο «neutral».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Fred Kindle, είπε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η ABB θα εμφανίσει σταθερά κέρδη στο σύνολο της χρήσης, αντιστρέφοντας τις ζημίες ύψους 2,3 δισ. δολ. από το 2001. Η εταιρεία, που εδρεύει στη Ζυρίχη, είπε στις 24 Ιουνίου, ότι έχει σχέδιο ύψους 1,5 δισ. δολ., για την τακτοποίηση των 135.000 αποζημίωσεων για τον αμίαντο, κίνηση, η οποία θα της ανοίξει τον δρόμο για τη βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η νέα πίστωση, στην οποία συμμετέχουν 20 τράπεζες, θα αυξήσει την οικονομική ευελιξία της ΑΒΒ και θα της δώσει τα κεφάλαια εκείνα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Michel Demare, σε δήλωσή του.

Οι μετοχές της ABB, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση, φθάνοντας στα 8,23 ελβετικά φράγκα η μία, σήμερα στις 8:53' π.μ., στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Συνολικά φέτος, έχον σημειώσει απώλειες 30%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να έχει μειωθεί στα 17,1 δισ. ελβετικά φράγκα (13,1 δισ. δολ. ΗΠΑ).