Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2005 17:39

Τι αλλάζει με το νόμο περί «Κατάχρησης της Αγοράς»

«H Σοφοκλέους εισέρχεται σε μία νέα εποχή, χωρίς τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος, κατά την παρουσίαση των κανονιστικών μέτρων του νόμου περί «Κατάχρησης της Αγοράς», ο οποίος ψηφίσθηκε προσφάτως στη Βουλή και θα αρχίσει να ισχύει από την Δευτέρα 11 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εισηγμένες θα πρέπει να δημοσιοποιούν άμεσα τις προνομιακές πληροφορίες που τυχόν κατέχουν. Επίσης, ο κάθε εκδότης θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην διαρρέουν εμπιστευτικές πληροφορίες, ωστόσο, σε περίπτωση διαρροής, θα είναι υποχρεωμένος να τις δημοσιοποιεί άμεσα.

Οι εισηγμένες υποχρεούνται να καταρτίζουν λίστες με τα πρόσωπα που έχουν προνομιακή πληροφόρηση, αλλά και κατάλογο για τα διευθυντικά στελέχη.

Κάθε στέλεχος είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει την εταιρεία εντός δύο ημερών, στην περίπτωση που πραγματοποίησε συναλλαγές επί των μετοχών της εταιρείας του, ενώ η εισηγμένη, με τη σειρά της, μέσα σε μία ημέρα, υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τις πράξεις του στελέχους.

Eπίσης ο κ. Α. Πιλάβιος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις συναλλαγών οι οποίες εκτιμούνται ως ενδείξεις χειραγώγησης σε μία μετοχή:

- συναλλαγές ή εντολές για τη διενέργεια συναλλαγών με τις οποίες δίνονται ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις για τη ζήτηση, την προσφορά ή την τιμή της μετοχής,

- εντολές και συναλλαγές που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του όγκου συναλλαγών,

- εντολές που δίδονται και ξαφνικά αποσύρονται

- εντολές στο κλείσιμο της συνεδρίασης,

- συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχει αλλαγή του πραγματικού δικαιούχου,

- συναλλαγές που οδηγούν σε βραχυχρόνιες αντιστροφές θέσεων.

Τέλος, ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο θα ισχύει πλέον ο θεσμός της επαναγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο να μην υπάρχει καμία περίπτωση χειραγώγησης της τιμής της μετοχής μέσω αυτής της διαδικασίας.

H επαναγορά ιδίων μετοχών πρέπει να αποσκοπεί είτε:

- Στη μείωση του κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ακύρωσης αυτών των μετοχών.

- Στην παροχή των συγκεκριμένων μετοχών στο προσωπικό της εταιρείας ή

- στην εκπλήρωση υποχρεώσεων της εταιρείας που έχουν προκύψει από ανταλλάξιμο ομολογιακό δάνειο.

Οι μετοχές που προέρχονται από επαναγορά ιδίων μετοχών θα πρέπει να αγοράζονται όχι σε τιμή που θα καθορίζει η εταιρεία, όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε, και με σκοπό την αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής, αλλά σε τιμή ίση ή κατώτερη της τελευταίας τιμής που διαμορφώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ή στην τιμή της τελευταίας προσφοράς.

Οι μετοχές που θα αγοραστούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Πηγή: ΑΠΕ