Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 00:01

Ανακούφιση στη Ν. Υόρκη

ΤΑ ΚΕΡΔΗ στον τομέα τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές εταιρικές αναφορές πυροδότησαν αισιοδοξία στη Wall Street καθώς ανακούφισαν τους επενδυτές από τις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ στον τομέα τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές εταιρικές αναφορές πυροδότησαν αισιοδοξία στη Wall Street καθώς ανακούφισαν τους επενδυτές από τις ανησυχίες ότι το υψηλό κόστος ενέργειας θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 68,36 μονάδες, ποσοστό 0,66%, φθάνοντας στις 10.371,80 μονάδες. Με άνοδο 21,38 μονάδων, ποσοστό 1,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.078,75 μονάδες.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επηρέασαν τις μετοχές στο άνοιγμα των συναλλαγών αλλά ο τόνος γρήγορα αντεστράφη σε θετικός καθώς οι επενδυτές εστίασαν στις αισιόδοξες εταιρικές αναφορές και τα ισχυρά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες.

Η ενίσχυση μετοχών εταιρειών επεξεργαστών, Διαδικτύου και λογισμικού συνέβαλαν στην ώθηση του Nasdaq ενώ τα blue chips επωφελήθηκαν από την αλματώδη αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των μετοχών πετρελαϊκών ομίλων.

Τα κέρδη των μετοχών ήταν σχετικά μέτρια μετά από μια δύσκολη εβδομάδα με τους επενδυτές να προσπαθούν να προσαρμοσθούν με τις απογειώμενες τιμές του πετρελαίου και την ένατη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ενώ το αρχικό κλίμα ήταν θετικό η άνοδος ήταν διερευνητική με τους περισσότερους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη Standard & Poor΄s 500 αυξήθηκαν κατά 6,6% το δεύτερο τρίμηνο και ο ρυθμός αύξησης προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 14,6% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η δεικτοβαρής μετοχής με άνοδο 1,38% συνέβαλλε κατά το ένα πέμπτο στα κέρδη του Dow Jones μετά την ανακοίνωση για αύξηση των πωλήσεων κατά 4,5% υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από το ρεκόρ τριετίας λόγω του ράλι των τιμών του πετρελαίου και των αντιφατικών μηνυμάτων από την αγορά ομολόγων που προκάλεσαν αμηχανία στους επενδυτές μετοχών.

Η μετοχή του γερμανικού γίγαντα λογισμικού SAP με πτώση 1,9% επηρέασε το κλίμα της αγοράς μετά την υποβάθμισή της από την επενδυτική τράπεζα UBS.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,2% στις 1.150,7 μονάδες και ο DJ Ero Stoxx 50 τερμάτισε με απώλειες 0,2% στις 3.207,9 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,3% στις 11.616,70 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ