Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 16:47

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για το πετρέλαιο

Διαβεβαιώσεις ότι δε θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με την ενοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, έδωσαν τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/06/1068443.htm , όσο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, που τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, καθώς και ο τρόπος επιστροφής του φόρου στους καταναλωτές.

Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της συλλογής αποδείξεων απο τους φορολογούμενους, ο κ. Αλογοσκούφης το άφησε ανοιχτό, λέγοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Η προσπάθεια που γίνεται, δήλωσε ο υπουργός, για την αύξηση των εσόδων, θα αφορά κυρίως στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που συντελείται κυρίως μέσω της μη απόδοσης του ΦΠΑ.

Την επισήμανση ότι «καλλιεργούνται φοβικά σύνδρομα» έκανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι «με την εφαρμογή του μέτρου, η ελληνική κοινωνία κι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθούν. Δεν μπορεί αυτό το κύκλωμα να απομυζά χρήματα που δεν δικαιούται να έχει».

Σε ερώτηση αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι κατά τις διαπιστώσεις, «αυτό το κύκλωμα εξακολουθεί να λειτουργεί» και τόνισε πως «οι κ. κ. Σιούφας και Αλογοσκούφης έχουν λάβει από τον πρωθυπουργό τη σαφή εντολή να διαχειρισθούν το θέμα, ώστε στα τέλη Ιουλίου- αρκετό καιρό δηλαδή πριν από την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης- να υποβάλλουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους».

Σε ερώτηση για τους λόγους «σπουδής της κυβέρνησης, να ανακοινώσει την επιβολή του φόρου χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα επιστροφής του φόρου στα νοικοκυριά» ο κ. Αντώναρος συνέστησε «να μην προτρέχουμε», σημείωσε ότι «είμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων» και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργείται η παραμικρή ανησυχία στον Ελληνα καταναλωτή».