Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 18:11

Εγκρίθηκε η έκθεση Χατζηδάκη για το Δ' ΚΠΣ

Η έκθεση για το Δ' ΚΠΣ του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη εγκρίθηκε σήμερα με σημαντική πλειοψηφία (574 υπέρ, 45 κατά, 44 αποχές) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την έκθεση Χατζηδάκη, το Κοινοβούλιο πιέζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013 το συντομότερο δυνατόν, και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του 2005, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους μία επαρκή περίοδο για την προετοιμασία των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για τη χώρα μας, αφού σε αυτή την περίπτωση περισσότερες ελληνικές περιφέρειες θα είναι επιλέξιμες για πλήρη χρηματοδότηση.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του Δ' ΚΠΣ, το Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει τη βασική θέση του για προϋπολογισμό συνοχής που κινείται στο 0,41% του κοινοτικού ΑΕΕ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος). Το ποσοστό μεταφράζεται σε 336 δισ. ευρώ για το σύνολο των χωρών την περίοδο 2007-2013. Η θέση της Ευρωβουλής αποτελεί και το πλέον αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας (22,5 δισ. ευρώ). Ας σημειωθεί ότι η τελική πρόταση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας στην πρόσφατη αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής πρότεινε προϋπολογισμό της τάξεως 0,37%. Η διαφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περίπου 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε νέα τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προτείνει για τις περιφέρειες που πέφτουν θύματα του λεγόμενου στατιστικού φαινομένου της διεύρυνσης (για τη χώρα μας η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία) να έχουν ένα επίπεδο χρηματοδότησης σε ποσοστό 85% των πόρων που προβλέπονται για τις περιφέρειες πλήρους σύγκλισης κατά την έναρξη της χρηματοδοτικής περιόδου, ποσοστό το οποίο θα μειωθεί στο 60% των πόρων το 2013.

Η ρύθμιση αυτή είναι θετικότερη από την αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν, αλλά και ευνοϊκή για τη χώρα μας, αφού το 55% του ελληνικού πληθυσμού ζει στις περιφέρειες αυτές.

Σχετικά με τις περιφέρειες φυσικής σύγκλισης, δηλαδή τις περιφέρειες που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το Στόχο Σύγκλιση, αλλά θα τύχουν μεταβατικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Στόχου Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και Απασχόλησης (για τη χώρα μας το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα), η έκθεση Χατζηδάκη ζητά να παραμείνουν επιλέξιμες και για δράσεις του Στόχου Σύγκλιση (π.χ. έργα υποδομής, τουρισμός) και όχι μόνο για δράσεις που προβλέπονται κυρίως στο δεύτερο Στόχο (για την απασχόληση, έρευνα κλπ.).

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία κοινοτικού αποθεματικού επίδοσης, που αναμένεται να δώσει κίνητρα στα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να επιτύχουν πραγματική ανάπτυξη.

Τέλος, η έκθεση Χατζηδάκη θέτει ως ρητή προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση δράσεων μέσω των Ταμείων την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.