Ανοδικά τερμάτισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν στο άμεσο «κλείσιμο» της αξιολόγησης, το οποίο θα θέσει σε επανεκκίνηση την ελληνική οικονομία.
Ανοδικά τερμάτισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν στο άμεσο «κλείσιμο» της αξιολόγησης, το οποίο θα θέσει σε επανεκκίνηση την ελληνική οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο 2,21% και τις 632,75 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 2,54% στις 178,01 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 94,56 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 73 ενισχύθηκαν, 28 υποχώρησαν και 18 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη κατά 3,91% στις 41,99 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 5,80%, η Εθνική Τράπεζα κατά 2,35%, η Eurobank κατά 7,14% και η Alpha Bank κατά 1,79%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και ΟΤΕ εμφάνισαν κέρδη κοντά στο 6%, ενώ στο 4,8% διαμορφώθηκε η άνοδος για τη Folli-Follie. Πέριξ του 3% ενισχύθηκαν οι Jumbo, Aegean, EΛΠΕ και Motor Oil.
Στα της διαπραγμάτευσης, την αποψινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) τουEurogroup, που θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συζητήσεις τόσο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, όσο και στον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε σχέση με τον προληπτικό μηχανισμό, ότι οι θεσμοί συμφώνησαν καταρχήν στη βάση της ελληνικής πρότασης, ενώ ζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με την αυτόματη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η Ομάδα Εργασίας θα αρχίσει απόψε και τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συζήτηση θα γίνει στη βάση των εναλλακτικών προτάσεων που έχει υποβάλει ο ΕΜΣ και οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς από το ΕΜΣ μέρους των δανείων του ΔΝΤ, που έχουν συναφθεί με ψηλότερο επιτόκιο από εκείνο των Ευρωπαίων. Οι προτάσεις του ΕΜΣ δεν δεσμεύουν τα κράτη μέλη, απλώς θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης προς το Εurogroup της 24ης Μαίου.
Aπό την πλευρά του, «απαραίτητη» χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εισέλθει σε «βιώσιμο δρόμο» ανάκαμψης. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή, είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα».
Χωρίς αυτή - συνέχισε - δεν θα βρούμε μία βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άσκησης μίας «υπεύθυνης» δημοσιονομικής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων, με πρώτη την επαναφορά του waiver, θα θέσει σε κίνηση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με άμεσα οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο σε επίπεδο ρευστότητας και κόστους χρήματος, καθώς και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για χαλάρωση των capital controls, με πρώτο βήμα την ελευθερία κινήσεων για το «νέο» χρήμα που θα μπαίνει στο σύστημα.
Η επαναφορά του waiver, την οποία έχει «υποσχεθεί» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ως βάση ένα staff level agreement, αλλά δεν αποκλείεται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αναμείνει και την ψήφιση από τη Βουλή των μέτρων που μένουν να νομοθετηθούν ώστε πιθανότερη ημερομηνία να είναι μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, οπότε χωρίς αμφιβολία θα επικυρωθεί η συμφωνία.
Σε αυτή την περίπτωση η συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται κατ' εξαίρεση δεκτά ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ. Επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που σχετίζεται πέραν της αξιολόγησης και με το χρέος, και την ανάλυση μάλιστα βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ, δηλαδή τοποθετείται μετά το καλοκαίρι.
Πτώση εμφάνισε τέλος, τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,2% έναντι 25,8% τον Φεβρουάριο του 2015 και 24,4% τον Ιανουάριο του 2016. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.625.262 άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων σε 1.158.731 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε στα 3.277.146 άτομα.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 86.015 άτομα (2,4%), ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 70.220 άτομα (5,7%). Έναντι του Ιανουαρίου του 2016, οι απασχολούμενοι ενισχύθηκαν κατά 10.692 άτομα (0,3%), ενώ οι άνεργοι συρρικνώθηκαν κατά 7.524 άτομα (0,6%). Μεταξύ των δύο φύλων, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανέρχεται στο 28,7% και των ανδρών στο 20,6% έναντι 29,8% και 22,6% αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2015.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 (51,4%) και ακολουθούν οι ηλιακές ομάδες 25-34 (31,6%) και 35-44 (21,4%). Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό (28,7%), ενώ ακολουθούν με 27,6% η Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και 26,9% η Κρήτη.
naftemporiki.gr