Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 10:29

Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Aspis Bank: «Θεωρούµε πιθανή τη δηµιουργία τάσεων συσσώρευσης µετά τη νέα άνοδο των τιµών του πετρελαίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκτιµούµε ότι θα παραµείνει η µετοχή του ΟΠΑΠ».

Κάππα Χρηματιστηριακή: «Η αγορά αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα με την δραστηριότητα να παραμένει στις τράπεζες. Η ζήτηση για την Εθνική θα συνεχιστεί με χαμηλότερους ρυθμούς. Το ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει στον ΟΠΑΠ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Καθημερινή, ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει να προχωρήσει στις επόμενες ημέρες στην διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος και τερματικού εξοπλισμού αξίας 195 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Contalexis Financial Services: «Πτώση για τον δείκτη Dow Jones, αποτέλεσμα των ανησυχιών για περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά σε συνεχόμενες αναθεωρήσεις για μείωση κερδών προχωρούν οι αμερικανοί αναλυτές λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η τιμή στην αγορά του Λονδίνου αγγίζει πάλι τα 61 $ το βαρέλι με τους επενδυτές να βρίσκονται σε σχετική αμηχανία αντίδρασης. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,12% στις 11.590,14 μονάδες. Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν νέα υψηλότερα επίπεδα τριετίας αποτέλεσμα της ανόδου των μετοχών του ενεργειακού κλάδου. ¶νοδο για τον Γ.Δ του ΧΑ με την αξία των συναλλαγών, να ανέρχεται στα 196 εκ. με τους επενδυτές να επαναδραστηριοποιούνται σημαντικά. Για μια ακόμη φορά η αντίδραση του Γ.Δ στηρίχτηκε στις μετοχές του FTSE-20. Στον τραπεζικό κλάδο παρατηρείται νευρικότητα όσο το ασφαλιστικό δεν οδεύει προς την αποδοχή του από το σύνολο των τραπεζών. Επιφυλακτική συνεδρίαση και η σημερινή λόγω και της εξωτερικής πίεσης που υφίσταται το ΧΑ. Σε γενικό επίπεδο θα λέγαμε ότι οι επενδυτές είναι μουδιασμένοι και παραμένουν διστακτικοί στις κινήσεις τους. Η τάση των επενδυτών είναι βραχυπρόθεσμη αναμένοντας τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο».

Fortius Finance: «Οι θετικές εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα (ύψος αναλογιστικού ελλείμματος και αύξησης μ/κ) οδήγησαν την τιμή της μετοχής πλησίον του υψηλού έτους, την ημέρα μάλιστα που έγινε η αποκοπή του δικαιώματος των δωρεάν μετοχών. Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζικών ομίλων (προκρίνει συμμαχίες ή συγχωνεύσεις με ξένους τραπεζικούς ομίλους), καθώς θα λειτουργούσαν εναντίον του ανταγωνισμού, δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του κλάδου σήμερα, καθώς το δεν ενθαρρύνω δε σημαίνει αποτρέπω.

»Ανεξαρτήτως όμως των αληθινών προθέσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων τραπεζικών ομίλων για τους αντίστοιχους ελληνικούς δεν πιστεύουμε ότι θα μειωθεί ιδιαίτερα τώρα, που το αγκάθι του ασφαλιστικού των τραπεζών κοντεύει να βγει. Ωστόσο, παρά τις θετικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου που τείνουν να προεξοφληθούν βραχυπρόθεσμα, το αγκάθι του πετρελαίου συνεχίζει να εισχωρεί βαθύτερα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας σήμερα θα επικεντρωθεί αναμφίβολα στο εξωτερικό, εξαιτίας των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών της Αγγλίας και της Ευρώπης για τα επιτόκια (αναμένεται υποχώρησή τους, η οποία και έχει προεξοφληθεί κατά ένα μεγάλο μέρος της), της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Alcoa στις ΗΠΑ (η πρώτη εκ των εταιρειών του DJIA που ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου, «ανοίγοντας» την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και για τις υπόλοιπες) και της ανακοίνωσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

»Κατά τη γνώμη μας, αρνητικά για τα ξένα χρηματιστήρια τουλάχιστον θα είναι η περίοδος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου, καθώς ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που οι υψηλές τιμές πετρελαίου δεν έχουν επηρεάσει άμεσα τα αποτελέσματα των εταιρειών, οι διοικήσεις των εταιρειών θα αναγκασθούν να ενσωματώσουν στις εκτιμήσεις τους την ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου.

»Το θετικό σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση προβλέπει, την άνοδο του ΓΔ στο ξεκίνημα και την προσπάθεια απορρόφησης των ρευστοποιήσεων στη συνέχεια, με την πορεία των ξένων δεικτών να αποτελεί σημείο αναφοράς μετά το μέσο της συνεδρίασης, όπου και αναμένονται οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών».