Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 10:37

Diageo: Xαμηλότερες πωλήσεις από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρώπη

ΜΕΙΩΣΗ των πωλήσεων, από πλευράς όγκου, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ποτών στον κόσμο, Diageo Plc, καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη δαπάνησαν λιγότερο χρόνο και χρήμα στα μπαρ.

Οι καθαρές πωλήσεις το δεύτερο εξάμηνο, υποχώρησαν κατά πάσα πιθανότητα στην Ευρώπη περισσότερο από 1%, απ' ό,τι είχαν υποχωρήσει το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, Isabelle Thomas. Η αύξηση του όγκου για το έτος, αναμένεται να είναι ίδια με το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία που παράγει την βότκα Smirnoff.

Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και η απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και τα παμπ, έχουν μειώσει τη ζήτηση για αλκοόλ στην Ευρώπη, ωθώντας τους παραγωγούς ποτών να αυξήσουν τη μείωση του κόστους τους και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά των ΗΠΑ, όπου τα αλκοολούχα ποτά έχουν γίνει πιο δημοφιλή σε ηλικίες από 20 έως 30 ετών. Η Pernod Ricard SA, συμφώνησε τον Απρίλιο να αγοράσει την Allied Domecq Plc, τη δεύτερη σε μέγεθος παραγωγό ποτών στον κόσμο, αντί του ποσού των 14 δισ. δολ., προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις της Diageo στην Ευρώπη, όπου η εταιρεία πραγματοποιεί το 1/3 των λειτουργικών της κερδών, έχουν μειωθεί εξ αιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος στα παμπ στην Ιταλία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, σε συνδυασμό με τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, αποτέλεσμα της ανεργίας και των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Οι λιανικές πωλήσεις στις 12 χώρες της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, μειώθηκαν για πέμπτο μήνα, σε σύνολο έξι μηνών, τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον χθεσινό δείκτη του Bloomberg μεταξύ των στελεχών εταιρειών λιανικής πώλησης.

«Το κλίμα κατανάλωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει επιδεινωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Diageo.

Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωναν άνοδο 17,5 πένες, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας χθες στις 838,5 πένες η μία στο Λονδίνο και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου του 2002, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της μετοχής της, από την ABN Amro, στο «hold», από το «reduce». Οι μετοχές της εταιρείας φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 13%, περίοδο κατά την οποία ο δείκτης Bloomberg Europe Beverages, παρέμεινε αμετάβλητος.

Από τους 27 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι 10 συνιστούν την αγορά της μετοχής της Diageo, 13 εισηγούνται «hold» και τέσσερις «sell».

Τα αποτελέσματα της εταιρείας για το σύνολο της χρήσης έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.