Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 13:19

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά ο ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% της ΕΕ, δεδομένης και της γήρανσης του πληθυσμού, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του για την Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο διεθνής Οργανισμός επισημαίνει επίσης ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην παραγωγή και την αγορά εργασίας, κίνηση κλειδί για να μειωθούν οι διαφορές εισοδήματος με τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ).

«Η συγκράτηση του ελλείμματος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην ΟΝΕ και της προετοιμασίας για την αναχαίτιση των πιέσεων στους προϋπολογισμούς λόγω του δημογραφικού προβλήματος που θα ανακύψει σε βάθος δεκαετίας», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ διατήρησε τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τον Μάιο για δημοσιονομικό έλλειμμα που θα διαμορφωθεί 3,8% φέτος και στο 3,5% το 2006, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη μείωση των δαπανών.

«Απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος στις πρωτογενείς δαπάνες, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς, όπως οι μισθοί του Δημοσίου , η υγεία και η εκπαίδευση», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Προτείνει επίσης περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα λόγω του δημογραφικού προβλήματος και του αυξημένου κόστος σχετιζόμενου με την γήρανση του πληθυσμού.

Πηγή: Reuters