Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 14:12

Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα χθεσινά κέρδη, τα οποία υπερέβησαν το 3%.

Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα χθεσινά κέρδη, τα οποία υπερέβησαν το 3%.

Αυτή τη στιγμή (14.07), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,06% στις 622,63 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 1,45% στις 174,54 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 51,60 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 25 ενισχύονται, 52 υποχωρούν και 12 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,42% στις 40,87 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς διολισθαίνει κατά 1,74%, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,64%, η Eurobank κατά 1,41% και η Alpha Bank κατά 1,30%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca – Cola HBC υποχωρεί άνω του 2%, ενώ ο ΟΠΑΠ εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,80%. Πτώση κατά 1,50% σημειώνει και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η Viohalco ενισχύεται κατά 1,41% και η METKA κατά 0,84%.

Στα της διαπραγμάτευσης, αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επικρατεί στο Βερολίνο, καθώς πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι «είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο».

Δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ - το οποίο θέτει, ως αναγκαία προϋπόθεση τις αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους - θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος. Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία - κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους - φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων εν όψει της 24ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Επικαλούμενο δισέλιδο έγγραφο του ESM, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Μηχανισμού, προκρίνει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή μέρους των ελληνικών ομολόγων προς το ΔΝΤ, μέσω του ESM.

Όπως αναφέρεται σχετικά, μία τέτοια επιλογή θα συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η δανειοδότηση από τον ESM διακατέχεται από ευνοϊκότερους όρους. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο των ομολόγων προς το ΔΝΤ ανέρχεται στο 3,5% ενώ το επιτόκιο των ομολόγων προς τον ESM περιορίζεται μόλις στο 1%. Η συγκεκριμένη πρόταση, σε συνδυασμό με τη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και τη σταθεροποίηση των επιτοκίων, δύναται - σύμφωνα με τον ESM - να περιορίσει το ελληνικό χρέος στο 74% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, «συγκρατημένη άνοδο» προβλέπει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμώντας ότι τα κέρδη, στο εγγύς μέλλον, θα είναι αρκετά ήπια. «Θα μπορούσε να υπάρξει μία βραχυπρόθεσμη στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές, εάν υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάτι περισσότερο, όσον αφορά τις πιθανές αυξήσεις των τιμών» εξήγησε, ο Emmanuel Cau, υπεύθυνος στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Oι εκτιμήσεις της JP Morgan είναι σαφώς πιο επιφυλακτικές έναντι των υπόλοιπων διεθνών τραπεζών, όπως της Morgan Stanley, της HSBC και της Credit Suisse.

Τέλος, την επαναφορά της κατ’ εξαίρεσης (waiver) αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στην συνεδρίαση της 2ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου και τη συνεπαγόμενη ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, ο οποίος σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 5 - 6 δισ. ευρώ. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων άλλωστε, θα επιτρέψει την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, με πολύ χαμηλά επιτόκια, υποκαθιστώντας τον σαφώς «ακριβότερο» έκτακτο μηχανισμό του ELA.

naftemporiki.gr