Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 16:02

Ε.Ε.: Δράση κατά Ελλάδας και άλλων 10 κρατών για τις τηλεπικοινωνίες

Η Επιτροπή απέστειλε σήμερα επιστολές σε ένδεκα κράτη μέλη της ΕΕ επειδή δεν υλοποίησαν ορθά τους κανόνες της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών.

Τα κράτη μέλη που αφορά ο ευρύτερος αυτός γύρος διαδικασιών επί παραβάσει της Συνθήκης είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. Στα βασικά επίδικα ζητήματα περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για τις τηλεπικοινωνίες, η απαίτηση φορητότητας αριθμού και πλήρους καταλόγου συνδρομητών, ο καθορισμός παρόχων "καθολικής υπηρεσίας", καθώς και η διαθεσιμότητα του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ε.Ε. αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή, καθώς «παραμένει η έλλειψη πλήρους τυπωμένου καταλόγου ή υπηρεσίας πληροφοριών καταλόγου που να περιλαμβάνει όλους τους σταθερούς και κινητούς συνδρομητές».

“Οι κοινοτικοί κανόνες για το άνοιγμα των εθνικών αγορών τηλεπικοινωνιών πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως και ορθά ώστε οι ευρωπαίοι καταναλωτές και οι επαγγελματικοί χρήστες να επωφεληθούν πλήρως από την ύπαρξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως οι ταχύρυθμες συνδέσεις με το ίντερνετ και οικονομικά προσιτές κινητές επικοινωνίες”, σχολίασε η Επίτροπος που είναι αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας, κα Viviane Reding. “Σκοπός μας είναι, το ταχύτερο δυνατό, να ολοκληρώσουμε το έργο και την εσωτερική αγορά στον καίριο αυτόν τομέα της οικονομίας”.

Από το 2002, οι κανόνες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην ΕΕ ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, όπως η ευρυζωνική πρόσβαση στο ίντερνετ. Προστατεύουν επίσης τα συμφέροντα των καταναλωτών εφόσον δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός. Η Επιτροπή απέδειξε ότι θα χρησιμοποιεί πλήρως τις εξουσίες που έχει στη διάθεσή της ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των εν λόγω κανόνων, έχει δε ήδη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους προχωρήσει σε άνοιγμα διαδικασιών εναντίον δέκα κρατών μελών (βλέπε IP/05/430)

Ο τελευταίος αυτός γύρος διαδικασιών επί παραβάσει αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν άμεσα τους χρήστες καθώς και την αποτελεσματικότητα των κανονιστικών καθεστώτων των κρατών μελών. Οι περισσότερες διαδικασίες βρίσκονται ακόμη στην πρώτη φάση (προειδοποιητική επιστολή), άλλες έχουν ήδη φτάσει στην προδικαστική φάση της αιτιολογημένης γνώμης.