Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2001 17:14

Σε μικρομεσαία επίπεδα η διασπορά των μετοχών στο ΧΑΑ

H διασπορά (Free Float) των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε μέσα προς χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σχετικά με το επίπεδο διασποράς της ιδιοκτησίας στις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ, συνοψίζονται στα εξής:

1. Η διασπορά στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε μέσο προς χαμηλό επίπεδα (38,2% σε μεσοσταθμική βάση για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 1% του κεφαλαίου μίας εταιρείας και 50,3% για μετόχους που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 5%).

2. Σε απόλυτα μεγέθη, οι μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 1% κατέχουν μετοχές αξίας 42,7 δισ. ευρώ (14,5 τρισ. δρχ) έναντι 30 δισ. ευρώ (10,2 τρισ. δρχ.) που αντιστοιχεί στο συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων κεφαλαίων και 55,8 δισ. ευρώ (19 τρισ. δρχ.) των ιδιωτικών καταθέσεων. Οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν μετοχές αξίας 68,9 δισ. ευρώ (23,5 τρισ. δρχ.)

3. Οι εταιρείες της Κύριας Αγοράς χαρακτηρίζονται από υψηλότερη διασπορά. Συγκεκριμένα η διασπορά σε μετόχους με συμμετοχή μικρότερη του 1% στις εταιρείες της Κύριας Αγοράς διαμορφώνεται σε 40%, ενώ στις εταιρείες της Παράλληλης Αγοράς περιορίζεται σε 21%.

4. Οι εταιρείες που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα εμφανίζουν υψηλή διασπορά, γεγονός που εξηγείται από τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια (εξαγορές-συγχωνεύσεις) στον κλάδο αυτό και από την προσπάθεια των εταιρειών να δημιουργήσουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση.