Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 21:17

Συνταγή λιτότητας από τον ΟΟΣΑ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα συγκράτησης των δαπανών και τόνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ζαν-Φιλιπ Κοτίς, παρουσίασαν την έκθεση του Οργανισμού για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2005.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση με ηπιότερους ρυθμούς. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τους πολίτες, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Παράλληλα, έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, με στόχο, όπως τόνισε, την τόνωση του ανταγωνισμού, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αλλά και το περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μπορούν να συμβάλουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας ταυτόχρονα μακροχρόνια αύξηση των εξαγωγών έως και 40%.

Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε μία σειρά από αλλαγές που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτές οι αλλαγές είναι:

- Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη μείωση των επιβαρύνσεων των φορολογούμενων και του κοινωνικού συνόλου.

- Το νέο σύστημα ελέγχου των δημοσίων δαπανών για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

- Τα μέτρα που προωθούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα παράλληλα με την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών τιμολογίων.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει μία σειρά από μέτρα για την ελληνική οικονομία, είπε ότι ούτε δαιμονοποιούμε ούτε υιοθετούμε καμία έκθεση.

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητά ο ΟΟΣΑ

Ο κ. Ζαν-Φιλίπ Κοτίς σημείωσε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τα επόμενα χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στην οικονομική πολιτική. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη χειρότερη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην ανταγωνιστικότητα και ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής θα επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

Ο κ. Κοτίς σημείωσε ωστόσο ότι είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, αλλά χρειάζονται μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και ελέγχου της αύξησης των μισθών, οι οποίοι αυξάνονται πιο γρήγορα απ' ότι οι υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου.

Κατέστησε επίσης αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα με αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς. Ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες συντάξεων θα ανεβούν σημαντικά και θα ανέλθουν στο 22% του ΑΕΠ το 2050 από 12% που εκτιμώνονται φέτος.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα μόνο ένας στους οκτώ εργαζόμενους συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 65 ετών. Στο σημείο αυτό πρότεινε την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός από τους εργαζόμενους που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. «Το προσδώκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πέντε έτη. Θα μπορούσατε να τα δουλεύετε», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης πρότεινε να συνδεθεί το ύψος της σύνταξης με τις εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος καθ'όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στα μέτρα που προτείνει ακόμα ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνονται η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η εφαρμογή καθεστώτος μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοτίς στον ελάχιστο μισθό στην Ελλάδα, που τον χαρακτήρισε πολύ υψηλό.

Τέλος, πρότεινε να απελευθερωθεί η αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ειδικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού τόνισε ότι κυρίαρχος πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

ΠΑΣΟΚ: Προ των πυλών χαμηλότεροι μισθοί, νέοι φόροι

«Η κυβέρνηση, εκτιμώντας, προφανώς, ότι η ερμηνεία των συμπερασμάτων της έκθεσης εξυπηρετεί τα όσα προτίθεται να εφαρμόσει στο μέλλον, ως δήθεν μεταρρυθμίσεις τύπου ΟΤΕ και ασφαλιστικού τραπεζών, για μια ακόμα φορά επιδιώκει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για όσα την περιμένουν, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά τις διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ για επικοινωνιακούς λόγους.

Αυτό που μας περιμένει, είναι χαμηλότεροι μισθοί και νέοι φόροι. Η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν προσθέτει κάτι σ' αυτά, που ήδη γνωρίζαμε. Ο ΟΟΣΑ, ως ένας ανεξάρτητος Οργανισμός, προτείνει μια σειρά αλλαγών σε διάφορους τομείς. Τα θέματα είναι γνωστά, απασχολούν τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα. Οπως γνωστό είναι επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση με την ανυπαρξία της πολιτικής της επιδείνωσε την κατάσταση σε πολλούς τομείς και κυρίως καταρράκωσε την οικονομία της χώρας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση θα θερίσει κοινωνικές θύελλες

Οι συνταγές κοινωνικής εκθεμελίωσης που προτείνει ο ΟΟΣΑ για τη "σωτηρία", δήθεν, της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καινούργιες ούτε πρωτότυπες.

Ανάλογες είναι οι αντεργατικές, αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές προτάσεις που κατά καιρούς καταθέτουν όλοι, σχεδόν, οι διεθνείς οργανισμοί (ΔΝΤ, κ.λ.π.), που εκφράζουν το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανοίξει το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή τους.

Η κυβέρνηση, σπέρνοντας αντιλαϊκούς ανέμους, θα θερίσει κοινωνικές θύελλες», εκτιμά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

ΓΣΕΕ: Oι εργαζόμενοι στο στόχαστρο

«Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του ΟΟΣΑ, παρουσιάστηκε η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας που μονότονα προτείνει την περικοπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Ο κ. Αλογοσκούφης αν και δήλωσε ότι δεν υιοθετεί αυτές τις προτάσεις, εν τούτοις με την ασκούμενη πολιτική του εφαρμόζει ακριβώς αυτά τα μέτρα (σκληρή λιτότητα, νέα φορολογική επέλαση, περικοπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα αντιδράσουν δυναμικά και αποφασιστικά», επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωση της.

Αναφορικά με τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας μεταξύ της ΓΣΕΕ και του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλου με θέμα τις εργασιακές σχέσεις διευκρινίζεται ότι «κανένας διάλογος δεν έχει προοπτική και ωφέλεια αν χρησιμοποιείται προσχηματικά ενώ υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεσμεύσεις».