Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 10:34

Barry Callebaut: Περαιτέρω περιορισμός του κόστους

ΣΧΕΔΙΑ, για την περαιτέρω μείωση του κόστους στην Ευρώπη, καθώς μειώνεται η ζήτηση στη Γερμανία, η οποία αποτελεί το 70% των πωλήσεων στο τμήμα κατανάλωσής της, κάνει η μεγαλύτερη προμηθεύτρια σοκολάτας χύμα στον κόσμο, Barry Callebaut AG.

Η εταιρεία, θα απαξιώσει 49 εκατ. ελβετικά φράγκα (38 εκατ. δολ. ΗΠΑ) και θα διαγράψει 45 εκατ. φράγκα σε στοιχεία τους τρεις μήνες μέχρι και τον Αύγουστο για αναδιοργανώσει το τμήμα κατανάλωσης της Ευρώπης. «Οι δύσκολες συνθήκες της αγοράς στη Γερμανία, ώθησαν σε λήψη μέτρων την εταιρεία», όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα εκπλήξει πολύ κόσμο», ανέφερε ο Jon Cox, αναλυτής της Kepler Equities στη Ζυρίχη, ο οποίος εισηγείται για τις μετοχές της εταιρείας «reduce», συμπληρώνοντας: «Τα προβλήματα στη Γερμανία είναι πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις».

Ο επικεφαλής της Barry Callebaut, Patrick de Maeseneire, ήδη μειώνει στο ήμισυ τα σήματα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Sprengel και του Stollwerck, και κλείνει εργοστάσια, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κέρδη, στις αγορές «κλειδιά» της εταιρείας, όπως είναι η γερμανική. «Το ευρωπαϊκό τμήμα κατανάλωσης, ακόμα υποφέρει από τις δύσκολες συνθήκες τις αγοράς, τις δυσμενείς εργασίες και την πίεση των τιμών», αναφέρει στη ανακοίνωση της εταιρείας, ο De Maeseneire.

Τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο μέχρι και τον Μάϊο, αυξήθηκαν 29%, φθάνοντας στα 101,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, από 78,8 εκατ. φράγκα, πριν από ένα χρόνο, αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους και των νέων λογιστικών προτύπων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις πέντε οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η εταιρεία θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη 104,3 εκατ. ελβετικών φράγκων. Οι πωλήσεις της, μειώθηκαν 2,5%, φθάνοντας στα 3,02 δισ. ελβετικά φράγκα, από 3,1 δισ. ελβετικά φράγκα.

Οι μετοχές της Barry Callebaut, σημείωσαν άνοδο 13% το πρώτο εξάμηνο, έναντι ανόδου 17% της Lindt & Spruengli AG, της ελβετικής εταιρείας που παράγει τις σοκολάτες Lindor και Ghirardelli. Χθες, έκλεισαν στα 320 ελβετικά φράγκα η μία.