Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 10:55

Πάνω από τα 61 δολάρια και πάλι η τιμή του αργού

Τα 61 δολάρια το βαρέλι υπερέβη εκ νέου το αμερικανικό αργό και τα 60 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ ανακάμπτοντας από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν χθες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το πρωί 51 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να ανέρχεται στα 61,24 δολάρια. Χθες, μετά το μπαράζ εκρήξεων στο Λονδίνο βυθίστηκε έως και στα 57,20 δολάρια, κατά 8% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ των 62,10 δολαρίων το βαρέλι.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ σημείωνε άνοδο 87 σεντς, με την τιμή του να ανέρχεται στα 60,15 δολάρια.

Οι αρχικοί φόβοι ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο θα πυροδοτούσαν μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο - όπως ακριβώς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον – μετριάστηκαν γρήγορα, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένος.

Αντιθέτως, στη διαμόρφωση του κλίματος βάρυνε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση που σημείωσαν, την εβδομάδα που έληξε στις 1 Ιουλίου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα προϊόντων διύλισης (συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου θέρμανσης και του ντίζελ).

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters