Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Toyota Motor Corp., μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία τόνωσε την αισιοδοξία, ότι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας, θα αναπτυχθεί.

«Η σταθερή ανάπτυξη της απασχόλησης στις ΗΠΑ, σημαίνει, ότι, οι εξωτερικοί παράγοντες, ειδικά για τις εξαγωγές, φαίνονται πολύ θετικοί», ανέφερε ο Song In Ho, ο οποίος διαχειρίζεται 429 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Kyobo Investment Trust Management Co., στη Σεούλ.

Οι υψηλότερες προβλέψεις των κερδών, οδήγησαν επίσης ανοδικά τις μετοχές της περιφέρειας. Οι μετοχές της Stats ChipPac Ltd., αναρριχήθηκαν στη Σιγκαπούρη, μετά την πρόβλεψη, για υψηλότερες – απ'ό,τι αναμενόταν – πωλήσεις, το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που στην Αυστραλία, οι μετοχές της Alumina Ltd., κινήθηκαν ανοδικά, μετά τα υψηλότερα, των εκτιμήσεων, κέρδη, που εμφάνισε η συνεργάτιδά της, Alcoa Inc., αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων της αλουμίνας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στις 98,59 μονάδες, στις 11:15' π.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη, σημείωναν άνοδο. Ο δείκτης, απώλεσε 1,4% κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, σημείωνε άνοδο 1,5%, τη στιγμή που στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, κέρδιζε 1,1%. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Κίνα, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα China Securities Journal, το οποίο ανέφερε, ότι η κυβέρνηση, θα υπερδιπλασιάσει το ποσόν που οι ξένοι θα μπορούν να επενδύσουν στα Χρηματιστήρια της χώρας. Οι μετοχές της China Petroleum & Chemical Corp., οδηγούσαν την άνοδο.

Ο Philippine Stock Exchange Composite Index, υποχωρούσε 1,7%, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από την Fitch Ratings, επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση και την απόφαση δικαστηρίου, παγώσει έναν φόρο, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές αλλαγές. Οι μετοχές της Ayala Corp., σημείωναν απώλειες.

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ, αύξησαν κατά 146.000 των αριθμό των εργαζομένων τον Ιούνιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας, στις 8 Ιουλίου. Οι νέες θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από τις αναθεωρημένες 104.000 τον προηγούμενο μήνα. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 200.000 θέσεις εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ημερομηνία των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα.

Οι εξαγωγές, αποτελούν περίπου τα 2/5 της οικονομίας της Ν. Κορέας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ απορροφούν περίπου το 1/3 των ιαπωνικών εξαγωγών.