Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 07:11

Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού για τρίτη ημέρα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου, για τρίτη ημέρα, μετά το πέρασμα του τυφώνα Dennis, από τις δυτικές ακτές της Φλόριντα, χωρίς να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις πλατφόρμες τους στον Κόλπο του Μεξικό.

Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil Corp. και της BP Plc, μείωσαν την παραγωγή τους στον Κόλπο στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Dennis κινήθηκε βορειοδυτικά, αφού έπληξε την Κούβα. Η καταιγίδα, από τη στιγμή που υποβιβάστηκε στην Κατηγορία 1, με μάξιμουμ ταχύτητα ανέμων, στα 80 μίλια την ώρα, βγήκε στην ξηρά στο Santa Rosa Island, ανατολικά της Pensacola της Φλόριντα, σύμφωνα με τη National Hurricane Center, στο Web site της.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Αυγούστου, υποχώρησε 82 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 58,81 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Ο μαύρος χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 58,81 δολ. το βαρέλι, στις 10:25' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησαν 1,10 δολ., ποσοστό 1,8%, στα 59,63 δολ. το βαρέλι, στις 8 Ιουλίου. Τα συμβόλαια, υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι, μία ημέρα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο, τουλάχιστον 49 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων των 700. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 48% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου, αυξήθηκαν τουλάχιστον 10 δολ. το βαρέλι τον μήνα, μετά το πέρασμα του τυφώνα Ιvan από τα διϋλιστήρια και τις πλατφόρμες παραγωγής που εκτείνονται στις ακτές της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, παραδοσιακά, εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις τους και σταματούν την παραγωγή τους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφών από τους τυφώνες. Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκινά τον Ιούνιο και διαρκεί έως και τον Νοέμβριο.