Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 08:00

Abbott: Μειώνει την τιμή φαρμάκου κατά του AIDS στη Βραζιλία

ΣΤΗ μείωση της τιμής φαρμάκου, κατά του AIDS στη Βραζιλία, μετά την προειδοποίηση της κυβέρνησης να σπάσει την πατέντα του και να προχωρήσει η ίδια στην παραγωγή του σκευάσματος, συμφώνησε η Abbott Laboratories.

Η εταιρεία, παραγωγός εκατοντάδων προϊόντων από φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι θρεπτικών ποτών, είπε, ότι θα μειώσει την τιμή του εν λόγω φαρμάκου, για να προστατεύσει τα δικαιώματα της πνευματικής της ιδιοκτησίας. Η Βραζιλία, θα ήταν η πρώτη χώρα που θα παρέβαινε το νόμο για την πατέντα ενός φαρμάκου κατά του AIDS.

«Αυτό είναι μια κίνηση για την προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας», ανέφερε η Melissa Brotz, εκπρόσωπος της Abbott στο Σικάγο σε τηλεφωνική της συνέντευξη, συμπληρώνοντας: «Με το να κινηθούμε μπροστά δεν μπει σε μία μάχη η εταιρεία, αλλά ούτε και η χώρα».

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, σε ανακοίνωσή του, είπε, ότι θα εξοικονομήσει 18 εκατ. δολ. ΗΠΑ το επόμενο έτος και 259 εκατ. δολ. μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, από την αγορά του σκευάσματος αυτού.

Η χώρα, έθεσε το σκεύασμα της Abbott στην κυκλοφορία για πρώτη φορά το 2002, προς 1,60 δολ. τη δόση, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος του κράτους να ανέρχεται σε 35,2 εκατ. δολάρια. Από τότε η Βραζιλία, σχεδόν υπερτριπλασίασε την αγορά του, στα 91,6 εκατ. δολ., καθώς η τιμή του υποχώρησε στα 1,17 δολ. η δόση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Abbott, αρνήθηκε να αποκαλύψει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε, ότι η συμφωνία, δεν θέτει όριο τιμής ανά κάψουλα. Αντιθέτως, η τιμή θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των ανθρώπων που παίρνουν το φάμακο.

Η Βραζιλία θα μπορεί να παράγει το φάρμακο μετά τη λήξη της άδειας της πατέντας της Abbott, το 2015 και τη μεταφορά της τεχνολογίας της, σύμφωνα με την εταιρεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Βραζιλία, μέχρι το 2008, θα χρειαστεί φάρμακα κατά του AIDS για 215.000 ασθενείς.

Οι μετοχές της Abbott Laboratories, σημείωσαν άνοδο 38 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 49,35 δολ. η μία στο New York Stock Exchange (NYSE).