«Οι συζητήσεις προχωρούν, υπάρχει πρόοδος, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, χρονικά, να φτάσουμε σε τελικές αποφάσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας».
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
«Οι συζητήσεις προχωρούν, υπάρχει πρόοδος, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, χρονικά, να φτάσουμε σε τελικές αποφάσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας».
Αυτό υπογράμμιζε στις Βρυξέλλες πολύ καλά ενημερωμένη πηγή της Ευρωζώνης με αφορμή την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, αλλά και τις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα το πρωί θα συνεδριάζουν πάλι οι τεχνοκράτες της EWG, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι χθες και σήμερα τα όργανα της Ε.Ε. είναι κλειστά, λόγω της αργίας της Αναλήψεως, η προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup συνεχίζεται κανονικά και οι επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι συνεχείς.
Στη βελγική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι τη Δευτέρα θα γίνει ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ δίνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για αποφάσεις σε περίπου τρεις εβδομάδες από τώρα, δηλαδή στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup, στις 24 Μαΐου.
Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Eurogroup σχεδιάζει μια ταυτόχρονη συμφωνία για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, εκ των πραγμάτων ο χρόνος είναι ελάχιστος για να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 9 Μαΐου.
Αναφορικά με την ουσία, προς το παρόν φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η διαφωνία μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.
Διαφωνία που έχει εκφραστεί δημόσια και μάλιστα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι Επιτροπή θα παραμείνει σταθερή στη θέση της, η οποία ενισχύθηκε τόσο από τα στοιχεία της Εurostat για το 2015, όσο και από τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, πως δεν θα χρειαστούν τα μέτρα του εφεδρικού πακέτου για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,5% φέτος, 1,75% του χρόνου και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Συνεπώς, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα τα μέτρα, αυτό που προέχει είναι να συμφωνηθεί ο μηχανισμός.
Η εκτίμηση που επικρατεί εν όψει της Δευτέρας είναι πώς μπορεί να διαμορφωθεί το περίγραμμα του μηχανισμού, δηλαδή το πώς θα αξιολογούνται οι δημοσιονομικοί δείκτες, από ποιους και πότε θα ενεργοποιείται η λήψη μέτρων σε περίπτωση που προκύπτει απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από εκεί και πέρα, όπως τονίζουν, τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 24 Μαΐου θα μπορούσε να ξεπεραστεί η διαφωνία με τη ΔΝΤ, μέσω ερμηνευτικών διατάξεων που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Σε σχέση με το χρέος είναι προφανές ότι η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία και αυτό από μόνο του είναι θετικό, με δεδομένο ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θεωρούσε αναγκαία μια συζήτηση τώρα, παραπέμποντας στις «καλένδες» δηλαδή στο 2023, όταν η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των δανείων.
Το τι θα βγει σε σχέση με το χρέος, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε πρόβλεψη πριν ξεκινήσουν επίσημα οι συζητήσεις, ώστε να φανούν οι προθέσεις όλων των κρατών μελών.
Αυτό που θεωρείται πλέον δεδομένο μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Εurogroup, είναι πως το δημόσιο χρέος θα πρέπει να είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν φαινόταν ως το πιθανότερο σενάριο.
Στη βελγική πρωτεύουσα τονίζουν επίσης ότι υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ των θεσμών και των εταίρων να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον μήνα, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση από εδώ και πέρα μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.
Το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου και το προσφυγικό επιβάλλουν το κλείσιμο του ελληνικού «μετώπου», ώστε να μην υπάρχει μια ακόμη εν δυνάμει εστία κρίσης.
Με την κατάσταση θολή στην Τουρκία, οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική κυβέρνηση μέσω της διαιώνισης της αξιολόγησης και αυτό το γνωρίζουν όλοι και προφανώς θα το αποφύγουν, κατέληγαν οι ίδιες πηγές.