Με το ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο να έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή θα μεταβεί τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς η κυβέρνηση επέσπευσε τη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής σε μια επιχείρηση να διευκολυνθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μ. Χατζ.
Με το ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο να έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή θα μεταβεί τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς η κυβέρνηση επέσπευσε τη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής σε μια επιχείρηση να διευκολυνθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας.
Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχέδιου είχε προγραμματιστεί για το μέσον της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά τελικά χθες επισπεύστηκε αιφνιδίως κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης η οποία εισηγήθηκε στη Βουλή να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία την Κυριακή.
Η εισήγηση της κυβέρνησης για σύντμηση των ημερομηνιών έγινε δεκτή από την πλειοψηφία στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε σχετικό αίτημα των δανειστών, αλλά η κυβέρνηση επιχείρησε να «διευκολύνει» την κατάσταση.
«Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Επιπλέον, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή.
«Δεν εξετάζεται σενάριο για αυξημένη πλειοψηφία, δεν το έχει προτείνει κανείς και δεν παρακαλούμε κανέναν να ψηφίσει» είπε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βούτσης.
Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις
Η συζήτηση του ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου συνεχίστηκε, πάντως, χθες με την ολοκλήρωση της α’ ανάγνωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επισήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο τηρεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις και ότι θα προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
«Για τις κύριες συντάξεις παρέχουμε απόλυτη προστασία, για τις δε επικουρικές καλύπτουμε, πράγματι, το 90% των περιπτώσεων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Τα 1.300 ευρώ είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστεί ο νέος κανόνας, αλλά είναι και ο απόλυτος περιορισμός, κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να περιοριστεί το εισόδημα κανενός συνταξιούχου.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα μηδενιστεί η επικουρική σύνταξη μέχρι να φτάσει τα 1.300 ευρώ, απλώς θα εφαρμοστεί ο νέος κανόνας υπολογισμού, αυτός που προσιδιάζει στην ισορροπία εισφορών και παροχών» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Παραδέχθηκε ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι επιβαρύνονται από τις νέες ρυθμίσεις, με την κυβέρνηση να δίνει όμως προτεραιότητα στην προστασία των πλέον αδύναμων.
Ο υπ.Εργασίας αντέκρουσε, πάντως, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών παραπέμποντας σε σχετικό πόρισμα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
«Η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση επιβαρύνει τον ελεύθερο επαγγελματία των 25.000 ευρώ κατά 170 ευρώ τον χρόνο και για όλες τις άλλες περιπτώσεις, για οποιονδήποτε έχει κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα υπάρχει ελάφρυνση. Το διαθέσιμο εισόδημα που μένει στην τσέπη του είναι μεγαλύτερο», σημείωσε.
Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, με τον εισηγητή της Ν.Δ., Βασίλη Οικονόμου, να χαρακτηρίζει τον υπουργό Εργασίας «πολιτικό παραμυθατζή».
Ο κ. Οικονόμου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι είπε «15 ψέματα» για το ασφαλιστικό. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι κύριες συντάξεις μειώνονται τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαφανίζει» τις επικουρικές συντάξεις.