Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2001 19:27

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια : Κλείσιμο

Μικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των χημικών βιομηχανιών και των φαρμακοβιομηχανιών αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη στο χρηματο-οικονομικό και ενεργειακό κλάδο.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Fed που αρχίζει την Τρίτη και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τετάρτης. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 έως 50 μονάδες βάσης.

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει τις ερχόμενες εβδομάδες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη υποχωρούν. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη στη διάρκεια του 2002 αναμένεται να υποxωρήσει xαμηλότερα από το στόxο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση των επιτοκίων.

Σήμερα, εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία το Μάιο σημείωσαν αύξηση μικρότερη του αναμενομένου, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες. Οι προσδοκίες αυτές οδήγησαν σήμερα το ευρώ πάνω από τα 86 σεντς μετά από τέσσερις ημέρες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,07% και διαμορφώθηκε στις 5.661,6 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε τις 5.704,50 μονάδες. Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών Shell και BP ενισχύθηκαν κατά 1,49% και 0,98% αντιστοίχως. Η μετοχή της διαφημιστικής εταιρείας WPP σημείωσε άνοδο 3,21% μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4% τους πρώτους πέντε μήνες του 2001. Αντιθέτως η μετοχή της Imperial Chemical Industries υποχώρησε κατά 2,04%. Τέλος, η μετοχή της Misys ενισχύθηκε κατά 0,62% μετά τη σημερινή είδηση ότι προέβη στην εξαγορά της αμερικανικής Sunquest αντί 404 εκατ. δολ.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.213,46 μονάδες με κέρδη 0,57%. Η μετοχή της Total Fina Elf σημείωσε άνοδο κατά 1,48%. Ο πετρελαϊκός κλάδος βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Καλές ήταν, επίσης, οι επιδόσεις του τραπεζοασφαλιστικού κλάδου. Η μετοχή του χρηματο-οικονομικού ομίλου Dexia ενισχύθηκε κατά 1,79%, η μετοχή της Credit Lyonnais κατά 1,03%, ενώ εκείνη του ασφαλιστικού ομίλου AXA κατά 0,90%. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics μετά την ανακοίνωση ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους για την ταϊβανέζικη ομοειδή επιχείρηση TSMC θα είναι κερδοφόρο. Από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη 15 υποχώρησαν και 25 ενισχύθηκαν.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 0,54% και βρίσκεται στις 5.909 μονάδες. Η μετοχή της φαρμακευτικής Schering «χάνει» 1,43% μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προσδοκιών. Οι μετοχές των εταιρειών Bayer Ag και BASF, οι οποίες κατέγραφαν απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αυτήν την ώρα ενισχύονται κατά 1,17% και 0,93% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 565,92 μονάδες με κέρδη 0,42%. Η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου KPN ενισχύθηκε κατά μετά τη διάψευση των φημών ότι θα προβεί σε διάθεση μετοχών. Στη Ζυρίχη, ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.164,2 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,04% και, τέλος, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 36.810 μονάδες με κέρδη 1,11%.