Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 12:44

Έργα της ΤΑΡ AG ανέλαβαν οι Renco και ΤΕΡΝΑ

Στην ελληνοϊταλική κοινοπραξία Renco S.p.A και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανέθεσε η εταιρεία TAP AG (διαχειριστής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου), τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου.

Από την έντυπη έκδοση

Στην ελληνοϊταλική κοινοπραξία Renco S.p.A και ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανέθεσε η εταιρεία TAP AG (διαχειριστής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου), τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου.

Για την Ελλάδα, η σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η σύμβαση όμως προβλέπει και για την Αλβανία τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα. Ο σταθμός μέτρησης ροής έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει την ποσότητα του φυσικού αερίου που διέρχεται από το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Η έναρξη της κατασκευής των σταθμών συμπίεσης έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ολοκλήρωσή της αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. Οι σταθμοί συμπίεσης, σύμφωνα με την TAP AG, πρόκειται να κατασκευαστούν με βάση τα υψηλότερα διεθνή βιομηχανικά πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές, και με τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες.

Σημειώνεται ότι η Renco S.p.A. είναι ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1979 και παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης και κατασκευής έργων στους τομείς της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και των αστικών υποδομών.

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί την κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ.

ΔΕΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) κατατέθηκαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στην ICGB AD -εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου- για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ανά έτος από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται η ιταλική Edison, η ελληνική ΔΕΠΑ, η αζερική Socar, η βουλγαρική Bulgargaz, η αμερικανική Noble και η ελληνική Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου.