Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 18:58

Προς μετωπική σύγκρουση για τα εργασιακά

H τρίτη κατά σειρά διαρθρωτική αλλαγή που επιχειρεί η κυβέρνηση -μετά το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και το ωράριο των καταστημάτων- πυροδοτεί νέα κοινωνική ένταση. Ακαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το κόστος των υπερωριών.

Δεν υπάρχει διάλογος, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά την έξοδό του από το γραφείο του υπουργού. Αν η κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της επιβολής, θα μας βρει αντίθετους, θέση με την οποία συμφώνησαν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι στο θέμα των υπερωριών έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες στα πλαίσια της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού, όπως υποψιάζονται οι συνδικαλιστές, οι εργοδότες έχουν δεχθεί υποσχέσεις από την κυβερνητική πλευρά για ευνοϊκότερη ρύθμιση.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ θα αποστείλει σήμερα κιόλας επιστολή προς τους εργοδότες, που θα τους καλεί σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υπερωρίες.

Σχετικά με τη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Γιαννίτση), το οποίο δεν έχουν αξιοποιήσει οι εργοδότες.

Αν η κυβέρνηση, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ανοίξει το δρόμο για κατάργηση του οχτάωρου, τα συνδικάτα θα προσφύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, σημειώνοντας, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το διάλογο επ' άπειρον.

Ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση έθεσε στη ΓΣΕΕ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως το αν πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε ποιά βάση θα υπολογίζεται (ετήσια ή ανά εξάμηνο ή τετράμηνο κλπ.) και ακόμα το πως πρέπει να αποφασίζεται(συλλογική συμφωνία, ατομική συμφωνία ή διευθυντικό δικαίωμα κλπ.). Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του οχτάωρου, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και όποιος υποστηρίζει ανάλογες θέσεις διακινεί το φόβο.

Αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα εκτιμήσουν από κοινού τις εξελίξεις για τα εργασιακά http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/11/1070058.htm , ενώ την Τετάρτη καλούν σε συνέντευξη Τύπου. Τις επόμενες ημέρες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει μαζί με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα το αγωνιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο υπουργός σε μία ύστατη προσπάθεια καλεί αύριο σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους.