Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 00:01

Επενδυτική ευφορία

Ο NASDAQ ηγήθηκε της ευφορίας στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές πήραν ανάσα από την πτώση του πετρελαίου και το «μπαράζ» συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές και αναμένουν τώρα αισιόδοξες κερδοφορίες, ενώ η Ευρώπη προσέγγισε το ρεκόρ τριετίας.

Ο NASDAQ ηγήθηκε της ευφορίας στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές πήραν ανάσα από την πτώση του πετρελαίου και το «μπαράζ» συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές και αναμένουν τώρα αισιόδοξες κερδοφορίες, ενώ η Ευρώπη προσέγγισε το ρεκόρ τριετίας.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν κέρδη για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι το δεύτερο τρίμηνο και οι κερδοφορίες του έτους θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις αναλυτών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 70,58 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 10.519,72 μονάδες. Με άνοδο 22,55 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.135,43 μονάδες.

Οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για συγχωνεύσεις και οι αισιόδοξες κερδοφορίες, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ανακούφισαν τη Wall Street. Οι μετοχές της Agilent Technologies εκτινάχθηκαν στη Wall Street, όταν ανακοίνωσε τη συγχώνευση δύο εταιρειών που στοχεύουν στην εξαγορά της.

Ο τομέας τεχνολογίας έχει ακολουθήσει καθοδική τροχιά το τρέχον έτος, αλλά οι αναλυτές προβλέπουν αντιστροφή της τάσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι επίμονες υψηλές τιμές πετρελαίου μπορεί να αυξήσουν το κόστος των δραστηριοτήτων και να περιορίσουν της καταναλωτικές δαπάνες. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα σε δύο πράγματα.

Υπάρχει το πετρέλαιο, το οποίο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, και οι ανακοινώσεις εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων, με πρωταγωνίστρια την Alcoa την περασμένη εβδομάδα.

Τέτοιες εκπλήξεις στο μέτωπο των κερδοφοριών ενδέχεται να συνεχισθούν, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup Global Markets Inc., η οποία προβλέπει αύξηση των ρυθμών κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε επίπεδο συγχωνεύσεων, η ολλανδική εταιρεία ΜΜΕ VNU ανακοίνωσε την εξαγορά της IMS Health για περίπου 6,9 δισ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές, με τη μετοχή της δεύτερης να ενισχύεται κατά 2% στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν στα υψηλότερα τριετίας, παίρνοντας ανάσα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και το ράλι στον τομέα τεχνολογίας, λόγω αισιοδοξίας για τις κερδοφορίες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κέρδισαν τη μάχη των επιδόσεων, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εν όψει των εκλογών στη Γερμανία το Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,5%, στις 1.157,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ τριετίας των 1.159,07 μονάδων. Ο Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα 13 εβδομάδων κατά 0,94%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ