Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 07:18

Genentech: 73% υψηλότερα κέρδη το β' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 73%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας βιοτεχνολογίας στον κόσμο, Genentech Inc., καθώς οι γιατροί συνταγογράφησαν περισσότερο, σκεύασμα κατά του καρκίνου, που παράγει η εταιρεία.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αναρριχήθηκαν στα 296,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ ή 27 σεντς ανά μετοχή, από 170,8 εκατ. δολ. ή 16 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Τα έσοδα της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 35%, φθάνοντας στο 1,53 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις του σκευάσματος κατά του καρκίνου, αναρριχήθηκαν στις ΗΠΑ σε ποσοστό της τάξης του 85%, φθάνοντας στα 245,7 εκατ. δολ., σύμφωνα με την Genentech. Οι μελέτες, των οποίων τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν φέτος, έδειξαν, ότι το σκεύασμα της εταιρείας, κατά του καρκίνου του κόλον (το εντερικό τμήμα από το τυφλό έντερο ως την αρχή του απευθυσμένου), που λανσαρίστηκε το 2004, καταπολεμά επίσης τον καρκίνο του μαστού και τον όγκο του πνεύμονα. Η νέα χρήση του σκευάσματος, ενδέχεται να ωθήσει τις παγκόσμιες πωλήσεις του στα 7,7 δισ. δολ. μέχρι το 2010, σύμφωνα με τον Geoffrey Porges, αναλυτή της Sanford C. Bernstein & Co. Η Genentech, αγόρασε τον Ιούνιο ένα εργοστάσιο από την Biogen Idec Inc. τον Ιούνιο, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή αυτού του σκευάσματός της.

Η εταιρεία, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τα κέρδη του 2005, λέγοντας, ότι εξαιρουμένων κάποιων έκτακτων δαπανών, αυτά θα αυξηθούν περισσότερο από 35% φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι. Προσφάτως, η διοίκησή της ανακοίνωσε, ότι τα κέρδη της θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 30%. Ο οικονομικός διευθυντής της Genentech, David Ebersman, αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση των κερδών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 784,8 εκατ. δολ. ή 73 σεντς ανά μετοχή, σε πωλήσεις 4,62 δισ. δολ. το 2004.

Η εταιρεία, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, μετά το κλείσιμο των αμερικανικών Χρηματιστηρίων. Οι μετοχές της, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία, Roche Holding AG, σημείωσαν άνοδο 33 σεντς, φθάνοντας στα 83,50 δολ. η μία στις 4 μ.μ., στο New York Stock Exchange (NYSE). Οι μετοχές της Genentech, αναρριχήθηκαν 1,45 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 84,95 δολ. η μία, κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους.