Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 12:08

Βρετανία: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, στο 2%, αναρριχήθηκε τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, στη Βρετανία, μειώνοντας την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, καθώς η οικονομική ανάπτυξη, συρρικνώνεται.

Το τελευταίο τρίμηνο ο πληθωρισμός ήταν στο 1,9%, όπως και κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Μάϊο του 1998, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η Bank of England, επιθυμεί τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας, Charles Bean και Marian Bell, ψήφισαν στις 9 Ιουνίου υπέρ της μείωσης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τονώνοντας τις προσδοκίες, ότι η τράπεζα, ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια του 4,75%, αργότερα μέσα στο έτος. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου των τροφίμων και των επίπλων, ενδέχεται να κάνουν τη μείωση των επιτοκίων πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο.

Οι προσδοκίες των επενδυτών, για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στη Βρετανία, έγιναν μεγαλύτερες, μετά τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο.