Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 14:47

ΟΟΣΑ: Εμφαση στις καινοτομίες και την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας στην ευρωζώνη

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης ο ΟΟΣΑ, σε μελέτη του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη σε βάθος αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας: χαλάρωση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση της διάρκειας καταβολής επιδομάτων ανεργίας καθώς και τον περιορισμό των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, την απάλυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εργασία και την αφαίρεση των εμποδίων για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

O ΟΟΣΑ εκτιμά ως αναγκαία την απάλειψη των ρυθμίσεων που δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και στις εμπορικές συναλλαγές καθώς και την ενθάρρυνση των καινοτομιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ υπερασπίζεται τα πλεονεκτήματα της οδηγίας «Μπολκεστάιν», ως προς την απελευθέρωση του τομέα υπηρεσιών στην ευρωζώνη.

Οι καινοτομίες -«που βρίσκονται στη ρίζα της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας στην ευρωζώνη»- πρέπει να ενισχυθούν μέσω της καθιέρωσης κοινοτικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.