Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 15:33

Στην 4η θέση στην Ε.Ε. με ωράριο 58 ωρών την εβδομάδα

Η European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME - Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των εργοδοτών που αντιπροσωπεύει τις ΜΜΕ) σε κείμενο που απέστειλε προ ημερών στη ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα του ωραρίου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πραγματικών ωρών λειτουργίας της αγοράς στην Ε.Ε. και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 58 ώρες, κατά μέσο όρο την εβδομάδα, όταν ο αντίστοιχος χρόνος στην κοινότητα είναι σε μέσα επίπεδα 56 ώρες.

Τονίζει επίσης ότι οικονομικές μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση των ωρών λειτουργίας της αγοράς δεν οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση, άρα και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε δυσχερέστερη θέση τους επιχειρηματίες, οι οποίοι, είτε θα αναγκαστούν να προσλάβουν νέο προσωπικό αυξάνοντας τα λειτουργικά τους κόστη, είτε να εργαστούν περισσότερο οι ίδιοι.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι ένα μικρό κατάστημα δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες με ένα πολυκατάστημα, ώστε να εγγυηθεί έναν υψηλό αριθμό ωρών λειτουργίας, σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση.

Οι θέσεις της UEAPME κοινοποιήθηκαν χθες στον πρωθυπουργό από την ΓΣΕΒΕΕ.