Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 21:38

Kantor: Δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές ανταγωνιστικές κινήσεις στις τηλεπικοινωνίες

Θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν σημαντικές ανταγωνιστικές κινήσεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών έως ότου οι νέοι παίκτες στον κλάδο αναπτύξουν ισχυρές θέσεις, τονίζεται σε μελέτη της Kantor με θέμα τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες.

Ο ΟΤΕ αναμένεται να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την αγορά σταθερής τηλεφωνίας για τα επόμενα χρόνια, με μόνο σημαντικό ανταγωνιστή την Tellas. Οι κινήσεις που πρέπει να αναμένονται είναι αυτές του ΟΤΕ στο εξωτερικό. Παράλληλα, ενδέχεται να διατεθεί ποσοστό του ΟΤΕ στην αγορά, και λόγω λήξης του ομολογιακού δανείου τον Ιούλιο του 2005, και λόγω ανάγκης χρηματοδότησης του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

Οσον αφορά στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα επισημαίνεται ότι θεωρείται κορεσμένη, αλλά η αύξηση των συνδρομητών με πολλαπλές συνδέσεις θα τροφοδοτήσει τη μεγέθυνση. Η απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ κατά τα πρότυπα France Telecom/Orange, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του είναι εφικτή, αλλά δεν μοιάζει πιθανή μέσα στο 2005.

Το Internet, αν και η διείσδυση στον πληθυσμό είναι η χαμηλότερη της Ε.Ε., αναπτύσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Δεν αναμένεται καμία σημαντική εξαγορά, καθώς οι παίκτες που δραστηριοποιούνται αμιγώς στην αγορά του Internet είναι μικροί και τα περιθώρια κέρδους όχι αρκετά ελκυστικά.