Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 00:01

Ωρα για ρευστοποίηση κερδών

ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ να «φλερτάρει» νέα ιστορικά υψηλά, τα διεθνή χρηματιστήρια ανέκοψαν το τριήμερο… ράλι καθώς οι επενδυτές πήραν μια ανάσα και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως στην Ευρώπη.

ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ να «φλερτάρει» νέα ιστορικά υψηλά, τα διεθνή χρηματιστήρια ανέκοψαν το τριήμερο… ράλι καθώς οι επενδυτές πήραν μια ανάσα και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως στην Ευρώπη.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντιστάθμισε τις ανακοινώσεις για υψηλότερες των προσδοκιών κερδοφορίες, ενώ οι ανησυχίες για την κατάρριψη νέων υψηλών ρεκόρ στο κόστος ενέργειας διατήρησαν μερικούς επενδυτές στο περιθώριο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 5,83 μονάδες, ποσοστό 0,06,%, φθάνοντας στις 10.513,89 μονάδες. Με άνοδο 7,72 μονάδων, ποσοστό 0,36%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.143,15 μονάδες.

Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις λόγω της αισιόδοξης προοπτικής για τις εταιρικές κερδοφορίες του δευτέρου τριμήνου και της ανακούφισης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανέλθουν σε καθοδική τροχιά μετά το ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας αλλά αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από μερικές ρευστοποιήσεις αλλά υπήρχαν επίσης και πολλά καλά νέα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η περίοδος των εταιρικών ανακοινώσεων έχει αρχίσει με ευχάριστες εκπλήξεις με την Alcoa και οι τεχνικές παράμετροι είναι καλές.

Οι εκτιμήσεις ότι το πετρέλαιο δεν θα σημειώσει περαιτέρω σημαντική αύξηση μπορεί να είναι ένα παράθυρο για ευκαιριακές αγορές μετοχών που θα πυροδοτήσουν νέο… ράλι τις εβδομάδες που έρχονται μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έχει κερδίσει 7,1% από τα χαμηλά του 2005 που άγγιξε στις 20 Απριλίου και πολλοί επενδυτές αναμένουν επιβεβαίωση ότι αυτή η κίνηση του Απριλίου δεν θα καθηλώσει το δείκτη στην περιοχή των 1.225 έως 1.230 μονάδων.

Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς αύξησης των κερδοφοριών των εταιρειών του δείκτη S&P 500 δευτέρου τριμήνου στο 6,8% από 8,2% στην έναρξη της περιόδου.

Το άλμα δύο δολαρίων του πετρελαίου εδραίωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες αλλά τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα από την Alcatel και την L'Oreal συνέβαλαν στην αναχαίτιση του ρυθμού υποχώρησης των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι ενδείξεις για νέα καταιγίδα στον Ατλαντικό αύξησαν τις ανησυχίες για περαιτέρω πιθανές καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή, οδηγώντας πολλές μετοχές του πετρελαϊκού τομέα στο κόκκινο.

Ο δείκτης FTSErofirst 300 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,4% στις 1.152,8 μονάδες, 0,50% κάτω από το ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα 13 εβδομάδων με αύξηση 0,15% στις 11.692,14 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ