Οριακά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε ευχάριστες ειδήσεις, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο «δράμα» της διαπραγμάτευσης.
Οριακά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε ευχάριστες ειδήσεις, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο «δράμα» της διαπραγμάτευσης.
Αυτή τη στιγμή (14.37), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,29% στις 586,29 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,02% στις 162,18 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 27,11 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 41 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και εννέα διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,57% στις 35,23 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,60%, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,12% και η Eurobank κατά 2,01%. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 1%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 2,70% ενώ Jumbo και Grivalia Properties εμφανίζουν κέρδη 2% και 2,30% αντίστοιχα. Από την πλευρά τους, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και ΟΛΠ σημειώνουν άνοδο, άνω του 1%.
Στα της διαπραγμάτευσης, «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι αποχωρούν από την Αθήνα, λόγω των εορτών του Πάσχα. «Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο επί του πακέτου πολιτικής, το οποίο προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» καταλήγουν οι θεσμοί.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ έκανε λόγο για νομικά προβλήματα στον μηχανισμό εφαρμογής των έκτακτων προληπτικών μέτρων. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σειρά πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα αποτελούν ένα είδος εγγύησης» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «νομικά, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο». Επανέλαβε τέλος, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και εκτίμησε ότι αυτή θα επέλθει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, για «τεράστια αβεβαιότητα στην οικονομία» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανάληψης του «εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου του 2015». Απευθύνοντας έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χρηματοδοτικά περιθώρια, εν όψει και της κορύφωσης των αναγκών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό - τονίζει ο ΣΕΒ - θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία νέα υφεσιακή φάση, με ένα μίγμα πολιτικής που στηρίζεται σε υπερβολική επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων στην τρέχουσα περίοδο, έτσι ώστε η αναγκαία, αν και μη ορθολογικά σχεδιασμένη, περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών να διολισθήσει προς το μέλλον. Όπως προειδοποιεί, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας και περιστολής της φοροδιαφυγής, το μίγμα αυτό των μέτρων είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία.
Τέλος, στην εταιρεία Spencer Stuart ανέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το έργο αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η αξιολόγηση θα εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας κριτήρια που υπερκαλύπτουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.
Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί το μέγεθος, η λειτουργία, η οργάνωση, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του. Παράλληλα, θα προταθούν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης του κάθε ιδρύματος.
naftemporiki.gr