Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 08:15

Bernard Ebbers: 25 χρόνια φυλάκιση για την απάτη στην WorldCom

ΠΟΙΝΗ φυλάκισης 25 ετών, επεβλήθη στον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της WordCom Inc., Bernard Ebbers, για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης οικονομικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ, μία πλεκτάνη ύψους 11 δισ. δολ., η οποία οδήγησε την εταιρεία στην πτώχευση.

Ο Ebbers, 63 ετών, ήταν δακρυσμένος, καθώς η δικαστής Barbara Jones, ανακοίνωνε την ποινή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάτταν. Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της ποινής, ο Ebbers, που αγκάλιασε τη γυναίκα του, διετάχθη να παραδοθεί στην ομοσπονδιακή φυλακή στις 12 Οκτωβρίου.

Η ποινή, είναι η πιο σκληρή που έχει επιβληθεί σε εκτελεστικό διευθυντή εταιρείας, από την κατάρρευση της Enron Corp. το 2001, η οποία οδήγησε στο εδώλιο πολλά στελέχη εταιρειών. Πριν από τρεις εβδομάδες, άλλος ομοσπονδιακός δικαστής, επέβαλε ποινή στον John Rigas, τον ηλικίας 80 ετών ιδρυτή της Adelphia Communications Corp., ποινή φυλάκισης 15 ετών για τη «ληστεία» της καλωδιακής τηλεόρασης. Ο γιός του, Timothy, πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Ο Ebbers, πρώην γαλατάς, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της WorldCom, καταδικάστηκε στις 15 Μαρτίου, επειδή διέταξε υφισταμένους του να «μαγειρέψουν» τα λογιστικά βιβλία από το 2000 έως το 2002, κρύβοντας το έλλειμμα της εταιρείας και φουσκώνοντας τα έσοδά της. Η κατάρρευση της WorldCom, κάποτε της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας υπεραστικών τηλεπικοινωνιών, των ΗΠΑ έγραψε ιστορία, ως η μεγαλύτερη πτώχευση εταιρείας στη χώρα.