Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 11:08

EKT: Περιορίστηκε η προοπτική αύξησης του πληθωρισμού, λέει ο Issing

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ τον μήνα που πέρασε η προοπτική αύξησης του πληθωρισμού στις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, οπότε δεν υπάρχει λόγος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δείπνου στη Φραγκφούρτη, ο Otmar Issing, μέλος της ΕΚΤ, ανέφερε, ότι η προοπτική ανόδου των τιμών έχει σαφώς υποχωρήσει από τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ, αναθεώρησε για τελευταία φορά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια βρίσκονται στα «κατάλληλα» επίπεδα και ο πληθωρισμός κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 2%, το επόμενο έτος, συμπλήρωσε.

Ο Issing και τουλάχιστον άλλα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπαν τις τελευταίες 10 ημέρες, ότι τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά για την αναζωογόνηση της ζήτησης, αποκρούοντας την κριτική που δέχεται η τράπεζα από τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και Εργασίας, Wolfgang Clement, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη. Η τράπεζα έχει διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών και στο 2% για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

«Το κόστος δανεισμού σήμερα δεν αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Μάλλον κάνει το αντίθετο», είπε ο Issing 69 ετών, στα σχόλιά του, που ανακοινώθηκαν σήμερα. «Δεν έχουμε να πούμε τίποτε περισσότερο για τα επιτόκια δανεισμού», κατέληξε.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα μετά τα σχόλια του Issing. Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, βρισκόντουσαν δύο μονάδες βάσεις υψηλότερα, στο 3,26%, στις 9:45' π.μ., στη Φραγκφούρτη. Μία μονάδα βάσης, ισούται με 0,01%. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1,2080.