Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 16:18

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ     Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής ενημέρωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ προς την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας ...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

 

 

Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής ενημέρωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ προς την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για τη χρήση 2015, της πορείας της με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, της γενικότερης στρατηγικής της, καθώς και των προοπτικών της για τα επόμενα έτη.

Το 2015 ήταν καθοριστικό για τις μελλοντικές εξελίξεις του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ. Εντός του έτους ο Όμιλος εκτέλεσε σημαντικά συμβόλαια για έργα υποβρυχίων καλωδίων, ενώ συνέχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι πρωτοβουλίες αυτές εστίασαν στην αύξηση της αποδοτικότητας των μονάδων παραγωγής, στη μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος και στη μείωση του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του Ομίλου.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2015, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ανήλθε σε 480 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 34% έναντι του 2014 (359 εκ. ευρώ).

Η ποσοτική αύξηση των πωλήσεων των βασικών προϊόντων του Ομίλου έφτασε το 23%, ενώ σημαντική επίδραση στην αύξηση του κύκλου εργασιών είχε η εκτέλεση δυο σημαντικών έργων υποβρύχιων καλωδίων στην εγχώρια αγορά, της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της διασύνδεσης της νήσου Αγ. Γεώργιος.

Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση του βασικού αποθέματος μετάλλου (μη αντισταθμισμένο στη χρηματιστηριακή αγορά) είχε σημαντική αρνητική επίδραση (περίπου 5,7 εκ. ευρώ) στην επίδοση του Ομίλου, λόγω της πτώσης των τιμών στα χρηματιστήρια μετάλλων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) προ επανεκτίμησης παγίων και αποτελέσματος μετάλλου διαμορφώθηκαν σε 42,8 εκ. ευρώ έναντι 6,8 εκ. ευρώ το 2014, ενώ το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης (EBIT) του Ομίλου προ επανεκτίμησης παγίων και αποτελέσματος μετάλλου ανήλθε σε κέρδη 29,4 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 2,6 εκ. ευρώ το 2014. Τα αντίστοιχα ποσά μετά την επανεκτίμηση παγίων και το αποτέλεσμα μετάλλου διαμορφώνονται σε κέρδη 37 εκ. ευρώ για το 2015 έναντι ζημιών 10,7 εκ. ευρώ για το 2014 (EBITDA) και κέρδη 23,6 εκ. ευρώ για το 2015 έναντι ζημιών 20 εκ. ευρώ για το 2014 (EBIT).

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 0,6 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 37,9 εκ. ευρώ το 2014, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 1,8 εκ. ευρώ ή 0,062 ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημιών 30,3 εκ. ευρώ ή 1,026 ευρώ ανά μετοχή.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 223,6 εκ. ευρώ την 31/12/2015 έναντι 217,6 εκ. ευρώ την 31/12/2014, το οποίο οφείλεται κυρίως στις υψηλές απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης για να υποστηριχθεί ο αυξημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου.

Κατά την παρουσίαση, έγινε αναφορά στη διάρθρωση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ και στη δυναμική παραγωγική του βάση με τις έξι κύριες βιομηχανικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. Επίσης έγινε αναφορά στα προϊόντα του Ομίλου καθώς και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναφορά έγινε και στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου τα τελευταία χρόνια, το οποίο συνολικά από το 2002 και μετά έχει ανέλθει σε 230 εκ. ευρώ περίπου, προσανατολισμένο στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη βελτίωση του κόστους παραγωγής. Το 2015 ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 12 εκ. ευρώ περίπου.

Κλείνοντας την παρουσίαση, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές για το 2016, καθώς παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη των διεθνών αγορών, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και σε βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας. Επιπλέον, η ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζει βελτιωτικές τάσεις, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών.

Μέσα στο 2016, η Ελληνικά Καλώδια ολοκληρώνει τα δύο σημαντικά έργα που είχε αναλάβει στην Ελλάδα, το έργο διασύνδεσης των νήσων Σύρου - Τήνου, Σύρου - Μυκόνου, Σύρου - Πάρου και το έργο διασύνδεσης του αιολικού πάρκου στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, ενώ έχει ήδη αναλάβει σημαντικά έργα υποβρυχίων καλωδίων και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρία Tennet, διαχειρίστρια συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανέθεσε στον Όμιλο Ελληνικά Καλώδια την εκτέλεση δύο έργων «με το κλειδί στο χέρι» (turnkey projects) για τον σχεδιασμό, παραγωγή, εγκατάσταση και υποθαλάσσια προστασία υποβρύχιων συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση των υποσταθμών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων Borkum Riffgrund II και Trianel Borkum στη Βόρεια Θάλασσα. Τα εν λόγω υψηλών απαιτήσεων έργα υπογραμμίζουν την εξέχουσα θέση του Ομίλου Ελληνικά Καλώδια ανάμεσα στους κατασκευαστές υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης παγκοσμίως. Επιπρόσθετα, αναμένονται θετικές εξελίξεις και από άλλους διαγωνισμούς υποβρυχίων καλωδίων στο άμεσο μέλλον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Τέλος, οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού δικτύου, μείωση του κόστους και εστίαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.