Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2005 13:00

Στα υψηλότερα τριών ετών και πάλι οι ευρωπαϊκοί δείκτες

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές για τρίτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, ωθώντας τους δείκτες, προς τα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών, που ευνοούνται από την οικονομική ανάπτυξη, όπως της ΗSBC Holdings Plc και της Unilever.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», ανέφερε ο Cyril Valery, ο οποίος διαχειρίζεται 13,3 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Groupama Asset Management, στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Total SA και της Ε.Οn AG, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ακόμη έδαφος για περαιτέρω άνοδο των μετοχών. Εάν τα αποτελέσματα είναι καλά, τότε οι μετοχές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία».

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των χαλυβουργιών, Arcelor SA και Corus Group Plc, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση του κλάδου από την Morgan Stanley.

O Dow Jones Stoxx 600 Index, σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 281,66 ονάδες, στις 9:51' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Και ο Stoxx 50 κέρδιζε 0,2%. Euro Stoxx 50, σημείωνε άνοδο 0,3%. Δεκατρείς από τους 18 συνολικά κλάδους του δείκτη, σημείωναν κέρδη.

Και οι τρεις ευρωπαϊκοί δείκτες, κινούντο κοντά στα καλύτερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002. Την εβδομάδα που πέρασε, ο Stoxx 600, σημείωσε άνοδο για ένατη εβδομάδα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1999, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τις οικονομικές εκθέσεις, τόνωσαν την αισιοδοξία, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν κλονίζεται.

Οι μετοχές κινούνται σήμερα ανοδικά, παρά την ανακοίνωση της Philips Electronics NV, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τηλεοράσεων της Ευρώπης, ότι παραμένει «επιφυλακτική», για την προοπτική των εργασιών. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της.

Ολοι οι δείκτες στα Χρηματιστήρια των 17 χωρών της Δυτικής Ευρώπης, σημείωναν κέρδη. Στη Βρετανία, ο FTSE 100, αναρριχήθηκε σε ποσοστό 0,5%, στη Γερμανία ο DAX, σημείωνε άνοδο 0,4% και στη Γαλλία ο CAC 40, κέρδιζε 0,3%.

Στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε ατα μέγιστα στο 1,2%, μετά την εισήγηση της UBS AG, προς τους επενδυτές, να αγοράσουν μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι μετοχές της Εμπορικής, της τέταρτης μεγαλύτερης δανείστιρας της Ελλάδας, εκτινάχθηκαν σε ποσοστό 5,2%, φθάνοντας στα 25,54 ευρώ η μία, μετά την εισήγηση του Δημήτρη Σπανοδήμου, αναλυτή της UBS AG, για τις μετοχές της τράπεζας στο «buy» από το «neutral». O ίδιος αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψη των 12 μηνών, κατά 73%, στα 33,2 ευρώ η μία.