Αύριο το απόγευμα εισάγεται για συζήτηση και για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του ωραρίου, ενώ την Τετάρτη αρχίζει η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Οι αλλαγές στο ωράριο προκαλούν την αντίδραση καταστηματαρχών και εμποροϋπαλλήλων οι οποίοι αύριο από τις 08:00 έως 09:00 το πρωί θα αποκλείσουν συμβολικά τη γέφυρα του Νέστου, τον Προμαχώνα και τα Τέμπη, ενώ στις 6 το απόγευμα θα αποκλείσουν τον Ισθμό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι όλες οι αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου αναφέρονται σε ρυθμίσεις με τις οποίες δίνεται στο εμπόριο μια νέα δυναμική, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θίγονται ζητήματα που αποτελούν κομβική διαρθρωτική αλλαγή για τη χώρα, για την οικονομία, για το εμπόριο. Ίσως η σημαντικότερη που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει, γιατί τη στηρίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας και η πλειοψηφία της Βουλή.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι το ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό. «Αν η τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι πείσουν τα μέλη τους να έχουν διαφορετικό ωράριο, μπορούν να το κάνουν. «Όποιος όμως θέλει να είναι ανοιχτός μέχρι τις 21:00 τις καθημερινές και μέχρι τις 20:00 το Σάββατο, πάντοτε μιλάμε για εμπορικά καταστήματα και καταστήματα τροφίμων, μπορεί να είναι ανοιχτός και να μην τιμωρείται (όπως ισχύει σήμερα)», σημείωσε.
Η κομβική αλλαγή, σημείωσε ο κ. υπουργός είναι ότι ο νομάρχης δεν μπορεί να βάλει μικρότερο ωράριο με δική του απόφαση.
Επιπρόσθετα ο κ. Σιούφας υπογράμμισε πως «μιλούμε για διεύρυνση του ωραρίου και όχι για απελευθέρωση του ωραρίου». «Απελευθέρωση ωραρίου, το έχει πει πολλές φορές η κυβέρνηση, σημαίνει ασυδοσία», συμπλήρωσε.
Εν τω μεταξύ, την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων σχετικά με την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο του νέου ωραρίου, επισημαίνει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, στην Έκθεσή της επί του σχετικού σχεδίου νόμου.
Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σημειώνει ότι «λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στην υπό ψήφιση διάταξη γίνεται λόγος για πλαίσιο ωραρίου, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διευκρινισθεί και το όριο έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων».
Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα κατά περιοχές παράτασης του ωραρίου, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των ενδιαφερομένων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, στην Έκθεση σημειώνεται ότι «θα μπορούσε να διευκρινισθεί το είδος των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στις οποίες πρέπει να ζητηθεί να εκφράσουν γνώμη».