Με δύο μεγάλα εμπόδια στο δρόμο προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με δύο μεγάλα εμπόδια στο δρόμο προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.
Το ένα αφορά στα «κόκκινα» δάνεια που παραμένουν ένα από τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης αφού οι θέσεις της κυβέρνησης πόρρω απέχουν από εκείνες του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προ ημερών εξέπληξε ευχάριστα τα στελέχη της κυβέρνησης με την απόφασή του να προσφέρει μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
Το δεύτερο αφορά στην απόφαση για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αν δηλαδή οι σχετικές συζητήσεις θα εκκινήσουν αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ή αν θα αναβληθούν έως ότου η πορεία της οικονομίας επιβεβαιώσει τους στόχους του προγράμματος που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι ή το ΔΝΤ που ζητά και νέα μέτρα.
Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση δεν βλέπει αρνητικά τη σύνταξη ενός δεύτερου κειμένου με επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται από το πόσο έξω έπεσε για παράδειγμα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα οποία θα ενεργοποιηθούν -θα περάσουν από την Βουλή- όταν διαπιστωθεί και με τη βούλα της Eurostat αστοχία. Ένα πρώτο crash test θα λάβει χώρα αυτήν την εβδομάδα με την ανακοίνωση της ύφεσης για το 2015.
Ήδη χθες το απόγευμα κυβερνητική πηγή κάνοντας την αποτίμηση των επαφών της ελληνικής πλευράς στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ότι έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για «μαξιλάρι» έξτρα μέτρων ώστε να κλείσει η συμφωνία και με το ΔΝΤ.
Ωστόσο η τελική θέση της κυβέρνησης «θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους». Στο τελευταίο κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η άρνηση του Βόγφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει το μεγάλο εμπόδιο κάτι που παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ερωτηθείς σχετικά στην Ουάσιγκτον απάντησε για τον Γερμανό ομόλογό του ότι «δεν είναι και φανατικός του κουρέματος».