Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 07:47

Μογγολία: 300 εκατ. δολ. από την Κίνα για έργα υποδομής

ΣΧΕΔΙΑ, να δανειστεί 300 εκατ. δολ. από την Κίνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτρικής ενεργείας και δρόμων, κάνει η Μογγολία, ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει εταιρείες για να αναπτύξουν τις πηγές άνθρακα και χαλκού που διαθέτει.

Η Μογγολία συμφώνησε αρχικά να δεχθεί ένα δάνειο από την Export & Import Bank της Κίνας, ανέφερε ο Gund Dugar Jargalsaikhan, αντιπρόεδρος της αρμόδιας αρχής πηγών ενεργείας της Μογγολίας, σε συνέντευξή του στο Σύδνεϋ, στις 13 Ιουλίου.

Η χώρα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Cia. Vale do Rio Doce, της μεγαλύτερης εξαγωγού σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, για την ανάπτυξη των αποθεμάτων, τα οποία η Mine-Info Inc. εκτιμά ότι μπορούν να παράγουν περισσότερο από ένα δισ. δολ. μεταλλεύματα τον χρόνο. Η Κίνα θέλει να καλύψει αυτές τις πηγές των πρώτων υλών, καθώς αυξάνεται η βιομηχανική της παραγωγή.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», ανέφερε ο Jonathan Anderson, οικονομολόγος της UBS AG υπεύθυνος Ασίας-Ειρηνικού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πεκίνο στις 13 Ιουλίου, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση των εταιρειών ενεργείας να ψάξουν να βρουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση από τις βιομηχανίες της χώρας».

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το δάνειο, από την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Hu Jintao στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ουλάν Μπατόρ, πριν από δύο χρόνια.

Η ζήτηση για πρώτες ύλες έχει πάρει φωτιά από την οικονομική ανάπτυξη στη Κίνα. Τον Μάϊο, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αναρριχήθηκε σε ποσοστό 16,6%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 570 δισ. γιουάν (69 δισ. δολ. ΗΠΑ), μετά από αύξηση 16% τον Απρίλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του εστάλησαν με fax για την επιβεβαίωση του δανείου προς τη Μογγολία.