Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 13:02

Φορολογικές παραβάσεις εταιρειών διακίνησης κινεζικών προϊόντων

Φορολογικές παραβάσεις, εντοπίσθηκαν σε επτά στις 10 επιχειρήσεις διακίνησης κινέζικων προιόντων, οι οποίες ελέγχθηκαν από μικτά συνεργεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠ.Ε.Ε.), του Ι.Κ.Α., της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών συνολικά ελέγχθηκαν 298 επιχειρήσεις. Παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε 220 επιχειρήσεις (ποσοστό 73,80%). Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων στις 220 αυτές επιχειρήσεις ανέρχεται στις 439.

Από αυτές τις 439 παραβάσεις:

* Οι 269 (61,20% των παραβάσεων) αφορούν την μη έκδοση νομίμων παραστατικών.

* Οι 23 (5,20%) την μη εκτύπωση ισοζυγίου - μηνιαίων καταστάσεων.

* Οι 90 (20,50%) αφορά την μη παρουσίαση των βασικών βιβλίων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

* Οι τέσσερις (1%) δεν επέδειξαν τα βιβλία - στοιχεία. Οι παραβάσεις της μη σύνταξης απογραφής και η μη υποβολής Intrastat καταγράφηκαν σε 2 επιχειρήσεις.

* Οι 34 (7,60%) από τις επιχειρήσεις που ελέχθησαν δεν εξέδιδαν τιμολόγια, ενώ εννέα από αυτές (2%) δεν εξέδιδε δελτία αποστολής.

* Οι δύο από τις επιχειρήσεις δεν διευκόλυναν τον έλεγχο και σε τέσσερις από αυτές διαπιστώθηκαν διάφορες άλλες παραβάσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα, που ξεπερνούν συνολικά τα 160.000 ευρώ.

Με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Μίχαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι έλεγχοι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υπηρετούν δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος στόχος είναι να προστατευθούν οι νόμιμες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, από τις παράνομες πρακτικές και τις αθέμιτες συμπεριφορές όσων επιδιώκουν να λειτουργούν ασύδοτα, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Και ο δεύτερος στόχος είναι να διαφυλαχθούν τα έσοδα και τα συμφέροντα του κράτους, από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με την πεποίθηση ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους».