Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 20:39

Πρόστιμα πάνω από 160 χιλ. ευρώ για παραβάσεις από επιχειρήσεις κινεζικών προϊόντων

Στην επιβολή συνολικών προστίμων άνω των 160 χιλιάδων ευρώ προχώρησαν τα μικτά συνεργεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας και του υπουργείου Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις που διακινούν προϊόντα προερχόμενα από την Κίνα, καθώς από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 73,8%.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ελέγχθηκαν συνολικά 298 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 220 από αυτές. Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων στις 220 αυτές επιχειρήσεις ανέρχεται στις 439, από τις οποίες:

-Οι 269 (61,20% των παραβάσεων) αφορούν την μη έκδοση νομίμων παραστατικών.

- Οι 23 (5,20%) την μη εκτύπωση ισοζυγίου - μηνιαίων καταστάσεων.

- Οι 90 (20,50%) αφορά την μη παρουσίαση των βασικών βιβλίων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

- Οι 4 (1%) δεν επέδειξαν τα βιβλία - στοιχεία. Οι παραβάσεις της μη σύνταξης απογραφής και η μη υποβολής Intrastat καταγράφηκαν σε 2 επιχειρήσεις.

- 34 (7,60%) από τις επιχειρήσεις που ελέχθησαν δεν εξέδιδε τιμολόγια, ενώ 9 από αυτές (2%) δεν εξέδιδε δελτία αποστολής.

- 2 από τις επιχειρήσεις δεν διευκόλυναν τον έλεγχο και σε 4 από αυτές διαπιστώθηκαν διάφορες άλλες παραβάσεις.

Στόχος των ελέγχων, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Μίχαλος, είναι να προστατευθούν οι νόμιμες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά και να διαφυλαχθούν τα έσοδα και τα συμφέροντα του κράτους, από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πηγή ΜΠΕ