Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Nissan Motor Co. και της Honda Motor Co., μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου, που αύξησε την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι ένας από τους κλάδους που ευνοούνται τα μέγιστα από την υποχώρηση του γιέν, ειδικότερα εκείνες, που περίμεναν ισχυρότερο νόμισμα», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 6,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο.

Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, όπως της TDK Corp. και της Samsung Electronics Co., κινήθηκαν πτωτικά, μετά την ανακοίνωση της Yahoo! Inc., η οποία εμφάνισε εκτός των προβλέψεων πωλήσεις το τρίμηνο, σε συνδυασμό με την απογοητευτική πρόβλεψη της Intel Corp. Οι μετοχές της Hyundai Securities Co., οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών της Ν. Κορέας, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της τιμής της μετοχής της, από την Daewoo Securities Co.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 99,82 μονάδες, στις 11:20' π.μ., στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι του δείκτη, κινούντο ανοδικά. Κέρδη σημείωναν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα.

Οι μετοχές του δείκτη Hang Seng China Enterprises στο Χονγκ Κονγκ, αναρριχήθηκαν 2%, μετά την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, ότι η οικονομία της χώρας, αναπτύχθηκε 9,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ταχύτερα απ'ό,τι προέβλεπαν οικονομικοί αναλυτές.

Στις ΗΠΑ χθες, ο Standard & Poor's 500 Index σημείωσε άνοδο 0,7%, για όγδοη ημέρα μέσα σε εννέα ημέρες, καθώς οι εκθέσεις για τα κέρδη των εταιρειών, όπως της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) και της Merrill Lynch & Co., ενθάρρυναν τους επενδυτές.

Οι μετοχές της Nissan, της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 5.690 γιέν η μία. Η εταιρεία πέρυσι, πραγματοποίησε περίπου τα 2/3 των συνολικών της πωλήσεων εκτός Ιαπωνίας. Οι μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Honda, κέρδιζαν 0,5%, φθάνοντας στις 5.680 γιέν η μία. Το 2004 η Honda, πραγματοποίησε περισσότερο από το 75% των συνολικών της πωλήσεων στη Β. Αμερική.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε στα 112,87 γιέν, από 111,97 στη Ν. Υόρκη. Ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα επιδρά στην αξία των εσόδων των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε δολάρια, όταν μετατρέπονται στη συνέχεια σε γιέν.