Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 08:18

Haier: Αποσύρθηκε από τον αγώνα απόκτησης της Maytag

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ από τον αγώνα για την απόκτηση της Maytag Corp., προκειμένου να αποφύγει το κόστος της διεθνούς επέκτασης, η κινεζική Haier Group, αφήνοντας μόνες την Whirlpool Corp. και την Ripplewood Holdings LLC, να παλέψουν για την απόκτηση της υπ'αριθμόν τρία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών των ΗΠΑ.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Maytag, ανέφερε ότι η Haier μαζί με την Bain Capital LLC και την Blackstone Group LP, σε επιστολή τους ανέφεραν ότι δεν θα προσπαθήσουν περαιτέρω για την εξαγορά της εταιρείας, που εδρεύει στο Νewton της Iowa των ΗΠΑ. Η προσφορά των 16 δολ. ανά μετοχή στις 20 Ιουνίου από τον όμιλο, με επικεφαλής την Haier, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ψυγείων της Κίνας, ήταν χαμηλότερη της προσφοράς των 17 δολ. ανά μετοχή, που έκανε αυτήν την εβδομάδα η Whirlpool για την εξαγορά της Maytag. Η προσφορά των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Jenn-Air και Amana, θα ανταγωνιστούν την αντίστοιχη της Ripplewood, στα 14 δολ. ανά μετοχή.

«Η Haier μάλλον αποφάσισε, ότι η εξαγορά της Maytag θα ήταν πολύ ακριβή, εξ αιτίας των πηγών που απαιτούνται για την κινεζική εταιρεία, να ανταγωνιστεί στην αγορά των ΗΠΑ», ανέφερε ο Bruce Richardson, επικεφαλής ερευνών της Evolution Securities China Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Στην Maytag η Haier θα είχε αγωνιστεί για μία εταιρεία που χάνει μερίδιο αγοράς έναντι της Whirlpool της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στις ΗΠΑ, εξ αιτίας του υψηλότερου κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την λιγότερο ελκυστική εικόνα των προϊόντων της».

Οι μετοχές της Whirlpool σημείωναν άνοδο 2,12 δολ., ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 75,43 δολ. ανά μετοχή στο New York Stock Exchange (NYSE). Πριν από σήμερα, κέρδισαν 22% το τελευταίο έτος. Οι μετοχές της Maytag σημείωναν άνοδο 5 σεντς, φθάνοντας στα 17,53 δολ. η μία. Εκτός από σήμερα, μέσα στο έτος, έχουν σημειώσει απώλειες 19%.